externe

Pentagon: Pilotii ucraineni ar trebui sa finalizeze pregatirea pe F-16 pana la sfarsitul anului 2024

Pilotii ucraineni care urmeaza in prezent cursuri de pregatire pentru avioane de vanatoare F-16 in Statele Unite sunt asteptati sa isi finalizeze pregatirea pana la sfarsitul anului 2024, a declarat un purtator de cuvant al Departamentului american al Apararii in cadrul unei conferinte de presa, relateaza Kyiv Independent.

„M-as astepta ca undeva in cursul acestui an sa incepem sa vedem acesti piloti absolventi”, a declarat generalul de brigada Pat Ryder, adaugand ca va dura intre cinci si opt luni pentru a finaliza pregatirea, in functie de nivelul de calificare al fiecarui pilot in parte.

Pilotii ucraineni isi continua pregatirea pe aeronave cu instructori americani la o baza aeriana din Arizona. Pilotii ucraineni si-au inceput pregatirea la sfarsitul lunii octombrie, invatand elementele de baza ale operarii avioanelor F-16 in sali de clasa si simulatoare, inainte de a trece la pilotarea efectiva a avioanelor.

Anterior, joi, Belgia a confirmat ca va trimite doua avioane de vanatoare F-16 si 50 de membri ai personalului de instruire in Danemarca, in perioada martie-septembrie, pentru a sprijini pregatirea pilotilor ucraineni in aceasta tara. Pe langa Statele Unite, pilotii ucraineni urmeaza cursuri de pregatire pentru F-16 in Romania, Danemarca, Franta si Regatul Unit.

De asemenea, Olanda si Norvegia au fost de acord sa furnizeze propriile avioane pentru a consolida fortele aeriene ucrainene.

Nu este clar cand vor sosi efectiv primele F-16 si cand vor fi operationale in Ucraina. Unii legislatori ucraineni au sugerat ca acestea nu vor fi operationale pana la sfarsitul primaverii.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Rusia a descoperit vaste rezerve de petrol si gaze in Antarctica Britanica. Un motiv de conflict major intre Rusia si Occident se iveste la orizont

Rusia a descoperit vaste rezerve de petrol si gaze in Antarctica, in mare parte in…

38 de minute ago

Roberta Metsola ii incurajeaza pe protestatarii din Georgia: „Tbilisi, va auzim! Va vedem! Georgienii de pe strazi viseaza la Europa”

Presedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis marti un mesaj de incurajare catre miile de…

2 ore ago

Tancurile israeliene patrund mai adanc in Rafah, bataliile au reinceput in nord

Tancurile israeliene au patruns, marti, mai adanc in estul Rafah, ajungand in unele cartiere rezidentiale…

O oră ago

A doua invazie a Rusiei este mult mai rea decat cea din februarie 2022. Marturii ale refugiatilor din regiunea Harkov – Video

Noua ofensiva rusa in regiunea ucraineana Harkov a fortat peste 6.000 de persoane sa evacueze…

2 ore ago

Peste 300 de securisti si turnatori au certificate de revolutionar. Lista cu numele acestora

Peste 300 de securisti sau de colaboratori ai Securitatii, declarati definitiv de instante, beneficiaza de…

3 ore ago