Pentagonul spune ca nu planifica o retragere a trupelor din Irak

externe

Pentagonul a canuntat, luni, ca nu pregateste retragerea celor circa 2500 de militari americani din Irak, desi Bagdadul a anuntat saptamana trecuta ca va incepe procesul de evacuare a coalitiei militare conduse de SUA din tara, informeaza Reuters si Voa.

„Deocamdata nu stiu nimic despre vreun astfel de plan. Suntem in continuare concentrati asupra misiunii de a infrange ISIS”, a declarat general-maior de aviatie Patrick Ryder. El a adaugat ca fortele americane se afla in Irak la cererea guvernului acestei tari.

Ryder a afirmat ca nu are informatii despre vreo cerere a guvernului irakian catre Departamentul Apararii, privind retragerea fortelor SUA, si a redirectionat presa catre Departamentul de Stat pentru intrebari despre eventuale discutii diplomatice pe aceasta tema.

Biroul premierului Mohammed Shia al-Sudani a anuntat vineri masurile de evacuare a fortelor americane in urma unei lovituri cu drone americane la Bagdad, care a fost condamnata de guvern. Pentagonul a declarat ca lovitura a ucis un lider al militiei, responsabil pentru recentele atacuri asupra personalului american.

Biroul lui Sudani a emis o declaratie in care spune ca va fi format un comitet pentru „a pune capat definitiv prezentei fortelor coalitiei internationale in Irak”. „Subliniem pozitia noastra ferma de a pune capat existentei coalitiei internationale dupa ce justificarile pentru existenta acesteia s-au incheiat”, a spus Sudani.

Iranul sustine decizia Irakului de a evcua coalitia anti-jihadista condusa de SUA de pe teritoriul sau.„Iranul este increzator ca vecinul sau are „capacitatea, puterea si autoritatea necesare pentru a mentine securitatea” numai pe teritoriul sau, a spus purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Nasser Kanani „Ne-am exprimat in mod repetat parerile autoritatilor tarilor din regiune, inclusiv Irakului, si am declarat ca prezenta fortelor americane sub orice forma… nu va ajuta la mentinerea stabilitatii si pacii”, a spus el.

Lovitura americana de joi, care a avut loc la patru ani dupa o alta la Bagdad, care a ucis un proeminent general iranian, a declansat indignarea grupurilor aliniate Iranului, care au cerut guvernului sa puna capat prezentei coalitiei in Irak.

Lovitura a fost preautorizata de presedintele Joe Biden si de secretarul american al apararii, Lloyd Austin, inainte ca Austin sa fie internat la spital de Anul Nou.

Pe langa trupele din Irak, SUA au 900 de soldati in Siria, intr-o misiune de consiliere si ajutor pentru fortele locale care incearca sa previna renasterea Statului Islamic, care in 2014 a ocupat o mare parte din ambele tari inainte de a fi infrant.

De cand a inceput razboiul Israel-Hamas in octombrie, armata americana a fost atacata de cel putin 100 de ori in Irak si Siria, de obicei cu un amestec de rachete si drone de atac unidirectional.

Sudani are un control limitat asupra unor factiuni sustinute de Iran, de al caror sprijin avea nevoie pentru a castiga puterea in urma cu un an si care acum formeaza un bloc puternic in coalitia sa de guvernare.

Luna trecuta, Statele Unite au efectuat si atacuri aeriene de represalii in Irak, dupa un atac cu drone al militantilor aliniati Iranului, care a ranittrei soldati americni dintre care unul se afla in stare grava.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: