Pentru a tine in functiune Sectia Speciala, Dancila il ataca pe Iohannis cu rezultatul Referendumului pe justitie

politica

Premierul Viorica Dancila a anuntat, miercuri, ca Guvernul va respecta decizia cetatenilor de la referendumul din 26 mai si nu va mai adopta nicio ordonanta privind functionarea sistemului judiciar.

„Noi am inteles votul de la referendum si, asa cum am spus de nenumarate ori, vom respecta opinia cetatenilor cu privire la faptul ca Guvernul nu trebuie sa mai emita OUG in legatura cu functionarea sistemului judiciar.

Prin urmare, Guvernul Romaniei nu va emite nicio ordonanta de urgenta legata de functionarea Justitiei. Sustin ferm ca orice modificare legislativa cu privire la functionarea sistemului judiciar trebuie sa treaca printr-o dezbatere transparenta, printr-o consultare ampla a organizatiilor profesionale din sistemul judiciar, prin implicarea CSM si consultarea organismelor internationale in domeniu”, a declarat Viorica Dancila la inceputul sedintei de guvern de marti.

Dancila spune ca, „in ceea ce priveste recomandarile organismelor internationale privind functionarea sistemului judiciar, Ministerul Justitiei va urma intocmai procedurile existente”.

GRECO si Comisia de la Venetia au cerut recent desfiintarea Sectiei Speciale condusa de Adina Florea.

Premierul l-a atacat apoi pe Klaus Iohannis, dupa ce si seful statului i-a cerut sa aplice „de indata si in integralitate” recomandarile Comisiei de la Venetia.

„Am observat ca in spatiul public sunt lansate din nou discutii despre modul in care ar trebui sa actioneze sau sa nu actioneze Guvernul in privinta functionarii sistemului judiciar. Se recomanda Executivului sa emita de indata un act normativ pentru ca dupa cateva fraze si in acelasi text sa i se spuna sa nu dea OUG.

Ma uimeste faptul ca cei care sustineau ca nu trebuie sa mai fie adoptate ordonante de urgenta in domeniul Justitiei si care au introdus acest aspect in referendumul din 26 mai sunt cei care acum indeamna Guvernul sa ia masuri in regim de urgenta”, a declarat Dancila.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, ca Opinia Comisiei de la Venetia reprezinta o reconfirmare clara, cu argumente juridice solide, a prejudiciului adus functionarii sistemului judiciar prin interventia abuziva a Guvernului de a legifera defectuos si in favoarea unor interese particulare sau de grup, nu in beneficiul cetateanului.

Mai mult despre: ,

Comentarii: