Pentru Kremlin, asasinii sunt mai importanti decat spionii. Putin transmite un mesaj dur celor fugiti din calea razboiului

analize

In lantul trofic de la Kremlin, asasinii sunt mai valorosi decat spionii, dar de la ambele categorii se asteapta sa persecute emigrantii, scriu intr-o analiza CEPA Andrei Soldatov, expert in serviciile secrete ruse, si Irina Borogan, jurnalista de investigatii, potrivit stirile.tvr.ro.

Dupa ce SUA si Rusia l-au schimbat pe Viktor Bout, un traficant de arme poreclit „Negustorul Mortii”, cu Brittney Griner, o jucatoare de baschet americana, s-ar putea crede ca jocul schimbului de oameni s-a incheiat.

Dar nu este asa.

Kremlinul a precizat ca Paul Whelan, un fost puscas marin american detinut de rusi din decembrie 2018, poate ajunge acasa doar daca Kremlinul extrage un alt criminal condamnat dintr-o inchisoare occidentala.

Individul ales va fi Vadim Krasikov. Acesta este un asasin care a ucis un lider de razboi cecen in parcul Tiergarten din Berlin, in plina zi, in august 2019. Individul a fost atat de neindemanatic incat a fost arestat imediat de politia germana.

In decembrie 2021, Krasikov a fost condamnat la inchisoare pe viata. Instanta a constatat ca a executat asasinatul la ordinul direct al Kremlinului – barbatul de 50 de ani a calatorit in Germania cu un pasaport fals si un pseudonim furnizat de statul rus. In inchisoare, el a cerut carti despre spioni sovietici celebri, negand in acelasi timp ca ar fi avut vreo legatura cu agentiile de informatii ale Rusiei.

Krasikov nu este un spion de tipul celor produsi de KGB in perioada sovietica, barbati si femei pe care fostul agent Putin si colegii sai erau incurajati sa ii trateze cu veneratie. El nu este ca Rudolf Abel, un spion sovietic care a lucrat in SUA in timp ce pretindea ca este artist si fotograf. Dupa patru ani petrecuti intr-o inchisoare americana, a fost schimbat pe asa-numitul Pod al Spionilor din Berlin, in 1962.

Krasikov nu este nici un ofiter priceput, cu un palmares impresionant in recrutarea de agenti. El este un asasin platit, pur si simplu, cu abilitati limitate, dupa cum atesta capturarea sa rapida.

In timp ce Kremlinul a ridicat problema eliberarii sale, este departe de a fi singurul agent de informatii rus incarcerat in intreaga lume.

Este cazul lui Serghei Skvortov, in varsta de 59 de ani, care este detinut intr-o inchisoare suedeza: a fost arestat in noiembrie impreuna cu sotia sa sub acuzatia de spionaj in ultimii noua ani, potrivit inregistrarilor tribunalului districtual din Stockholm. Cei doi soti locuiesc in Suedia din 1997 si au pasapoarte suedeze, pe langa cetatenia rusa. Sotia a fost eliberata pe cautiune, dar Skvortov este inca in arest.

Apoi, exista Serghei Cerkasov, un alt rus ilegal (adica un spion fara acoperire diplomatica), despre care se crede ca este un ofiter GRU care traieste sub falsa identitate braziliana a unui barbat numit Victor Muller Ferreira. Serviciile secrete olandeze, AIVD, l-au arestat dupa ce a incercat sa se alature Curtii Penale Internationale (CPI) in calitate de stagiar. El a fost condamnat la 15 ani de inchisoare de un tribunal brazilian in luna mai.

Exista, de asemenea, hackeri rusi, prinsi in diverse jurisdictii si extradati in SUA pentru acuzatii legate de interferenta Rusiei in alegerile din SUA.

Aceasta lista de prizonieri a fost extinsa recent prin capturarea copiilor unor oficiali rusi de rang inalt pe care Kremlinul i-a angajat in operatiunile sale de informatii: de exemplu, Artem Uss, fiul guvernatorului regiunii ruse Krasnoiarsk, care a fost arestat in Italia in octombrie, la cererea SUA, pentru presupusa evitare a sanctiunilor si pentru vanzarea ilegala de tehnologie militara americana catre companii de armament rusesti. El a fost plasat in arest la domiciliu in asteptarea extradarii.

Si totusi, prima alegere a Kremlinului, atunci cand cerceteaza randurile cetatenilor sai detinuti in strainatate, este un asasin, nu un spion sau un hacker.

Acest lucru nu este intamplator. Serviciile secrete rusesti au fost intotdeauna obsedate de emigratia politica. A inceput cu Stalin, care era obsedat de cel mai mare rival politic al sau, revolutionarul de frunte Lev Trotki, considerat un purtator de stindard al opozitiei (si care era considerat in general o figura mai inspirata decat Stalin.) El si-a insarcinat agentii din strainatate sa dea de urma lui Trotki si sa il ucida (o sarcina care a fost indeplinita cu un spargator de gheata in casa lui Trotki din Mexic).

Afacerea nu s-a incheiat aici. Stalin a insistat ca sustinatorii lui Trotki sa fie vanati chiar si dupa asasinarea liderului lor in august 1940. In ianuarie 1941, Centrul de la Moscova a trimis o telegrama secreta sefului sau de informatii din New York, indemnandu-l sa intensifice lupta impotriva trotkistilor.

Al Doilea Razboi Mondial era deja in curs de desfasurare, mai erau doar cinci luni pana cand nazistii aveau sa incerce distrugerea Uniunii Sovietice si, cu toate acestea, spionii lui Stalin erau indrumati sa se preocupe de discipolii emigranti ai unui om mort.

Aceasta obsesie a avut un impact urias asupra metodelor si modus operandi-ului serviciilor secrete rusesti. Spionii au fost intotdeauna importanti pentru ca ofereau acces la serviciile de informatii si la tehnologia occidentala, dar asasinii nu au fost mai putin importanti pentru ca ii supravegheau pe emigranti.

Recordul ulterior al asasinatelor sponsorizate de stat ale Rusiei in strainatate in timpul perioadei in care Putin a fost la putere este suficient de lung pentru a indica faptul ca traditia nu a fost niciodata incalcata.

Prin urmare, faptul ca Kremlinul si-l doreste pe Krasikov (in schimbul lui Whelan) a fost conceput pentru a transmite un mesaj.

Kremlinul nu duce lipsa de asasini si totusi vrea ca acesta sa se intoarca acasa. Acest lucru le spune asasinilor ca munca lor este apreciata si le spune emigrantilor ca vietile lor nu sunt de interes pentru Occident; ca ucigasii lor vor fi liberi.

Acesta nu este un mesaj pentru Occident; este un mesaj pentru toti acei rusi care au parasit tara cu sutele de mii pentru ca nu sunt de acord cu Putin si cu razboiul sau.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: