Performanta japoneza: sonda lunara SLIM revine la viata si isi reia misiunea

externe

slim, modul lunar, japonia

Agentia japoneza de explorare aerospatiala a anuntat ca a restabilit contactul cu modulul de aterizare duminica seara, precizand ca defectiunea a fost remediata, relateaza BBC.

„Celulele sale solare functioneaza din nou, dupa ce o schimbare a conditiilor de iluminare i-a permis sa capteze lumina soarelui”, a precizat agentia.

Acesta nu a putut genera energie atunci cand a aselenizat pe 20 ianuarie, deoarece celulele solare erau indreptate in directia opusa Soarelui.

Cu nava spatiala Smart Lander for Investigating Moon (SLIM), Japonia a devenit a cincea tara care reuseste o aselenizare usoara pe Luna, dupa SUA, fosta Uniune Sovietica, China si India.

Nava spatiala a functionat cu ajutorul bateriei timp de cateva ore inainte ca autoritatile sa decida sa o opreasca pentru a permite o posibila recuperare a energiei electrice in momentul in care unghiul luminii solare se va schimba.

Intr-o postare pe X, fostul Twitter, Jaxa a distribuit o fotografie realizata de SLIM a unei roci din apropiere pe care a poreclit-o „pudel de jucarie”.

Modulul de aselenizare va analiza compozitia rocilor in cautarea unor indicii despre originea Lunii, a precizat Jaxa.

SLIM a aselenizat la marginea unui crater ecuatorial cunoscut sub numele de Shioli, la mai putin de 55 de metri de tinta sa. Jaxa a descris-o drept o „aselenizare precisa fara precedent”.

„Tehnologia de aselenizare precisa ar putea permite explorarea in viitor a polilor lunari, vazuti ca potentiale surse de combustibil, apa si oxigen”, a precizat agentia.

Jaxa nu a putut preciza pana cand va opera pe Luna SLIM. Aceasta a declarat anterior ca landerul nu a fost proiectat sa supravietuiasca unei nopti lunare. O noapte lunara, adica atunci cand suprafata Lunii nu este expusa la Soare, dureaza aproximativ 14 zile.

Inainte de Japonia, India s-a alaturat clubului de elita al tarilor care au reusit sa ajunga pe Luna. Roverul sau Chandrayaan-3 a aselenizat langa polul sud lunar in august 2023 – o zona de pe suprafata Lunii in care niciun om nu a mai ajuns pana acum.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: