externe

Performanta japoneza: sonda lunara SLIM revine la viata si isi reia misiunea

Agentia japoneza de explorare aerospatiala a anuntat ca a restabilit contactul cu modulul de aterizare duminica seara, precizand ca defectiunea a fost remediata, relateaza BBC.

„Celulele sale solare functioneaza din nou, dupa ce o schimbare a conditiilor de iluminare i-a permis sa capteze lumina soarelui”, a precizat agentia.

Acesta nu a putut genera energie atunci cand a aselenizat pe 20 ianuarie, deoarece celulele solare erau indreptate in directia opusa Soarelui.

Cu nava spatiala Smart Lander for Investigating Moon (SLIM), Japonia a devenit a cincea tara care reuseste o aselenizare usoara pe Luna, dupa SUA, fosta Uniune Sovietica, China si India.

Nava spatiala a functionat cu ajutorul bateriei timp de cateva ore inainte ca autoritatile sa decida sa o opreasca pentru a permite o posibila recuperare a energiei electrice in momentul in care unghiul luminii solare se va schimba.

Intr-o postare pe X, fostul Twitter, Jaxa a distribuit o fotografie realizata de SLIM a unei roci din apropiere pe care a poreclit-o „pudel de jucarie”.

Modulul de aselenizare va analiza compozitia rocilor in cautarea unor indicii despre originea Lunii, a precizat Jaxa.

SLIM a aselenizat la marginea unui crater ecuatorial cunoscut sub numele de Shioli, la mai putin de 55 de metri de tinta sa. Jaxa a descris-o drept o „aselenizare precisa fara precedent”.

„Tehnologia de aselenizare precisa ar putea permite explorarea in viitor a polilor lunari, vazuti ca potentiale surse de combustibil, apa si oxigen”, a precizat agentia.

Jaxa nu a putut preciza pana cand va opera pe Luna SLIM. Aceasta a declarat anterior ca landerul nu a fost proiectat sa supravietuiasca unei nopti lunare. O noapte lunara, adica atunci cand suprafata Lunii nu este expusa la Soare, dureaza aproximativ 14 zile.

Inainte de Japonia, India s-a alaturat clubului de elita al tarilor care au reusit sa ajunga pe Luna. Roverul sau Chandrayaan-3 a aselenizat langa polul sud lunar in august 2023 – o zona de pe suprafata Lunii in care niciun om nu a mai ajuns pana acum.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Miting urias in Tbilisi, Georgia: „Nu vrem sa ne intoarcem in Uniunea Sovietica” – Video

Zeci de mii de georgieni au marsaluit sambata prin capitala Georgiei, Tbilisi, la 11 mai,…

2 ore ago

Aurora boreala va putea fi vazuta pana duminica si in Romania. Care este cauza acestui fenomen

Cerul noptii a fost luminat vineri noapte de aurora boreala in locuri in care aurorele…

9 ore ago

Tragedie in muntii Rodnei. O turista, cautata de salvamontisti, a facut gasita moarta

Potrivit reprezentantilor Salvamont, salvatori din judetul Bistrita Nasaud au intervenit, sambata, pentru recuperarea unei femei…

10 ore ago

Romania va avea 915 sectii de votare, in strainatate, pentru europarlamentare. In 2020 au fost 748 de sectii

 „Ministrul afacerilor externe Luminita Odobescu a emis, in acest sens, ordinul ministrului afacerilor externe nr.…

10 ore ago

Fermierii, manifestatii masive in Polonia. Si agricultorii romani pregatesc „proteste ample”

Mii de fermieri polonezi au manifestat ieri impotriva reglementarilor in materie de mediu ale UE,…

10 ore ago

Parlamentul din Kuweit a fost dizolvat din cauza „coruptiei extinse”. Conducatorul statului: „Am luat aceasta decizie dificila pentru a salva tara”

Incertitudine politica in Kuweit dupa ce conducatorul statului a suspendat parlamentul national, acuzand faptul ca…

6 ore ago