externe

Persoanele cu 18 ani de educatie au avut o reducere de 34% a riscului de mortalitate. Fiecare an petrecut pe bancile scolii reduce riscul de mortalitate cu 2% – studiu

Un nou studiu a dezvaluit legatura dintre mortalitate si educatie, comparand lipsa de educatie cu fumatul sau consumul de alcool, relateaza Euronews.

Fiecare an de educatie poate reduce riscul de mortalitate cu aproape 2 %, potrivit unui nou studiu.

In schimb, lipsa de educatie este la fel de daunatoare pentru sanatate ca si consumul excesiv de alcool sau fumatul a 10 tigari pe zi timp de 10 ani.

Aceasta este concluzia unei meta-analize care a urmarit sa cuantifice relatia dintre educatie si mortalitate. Analiza a inclus 603 studii din intreaga lume.

Concluziile au fost publicate in revista stiintifica The Lancet Public Health in aceasta saptamana.

„Educatia este importanta in sine, nu doar pentru beneficiile sale asupra sanatatii, dar faptul ca acum putem cuantifica magnitudinea acestui beneficiu reprezinta o evolutie semnificativa”, a declarat Dr. Terje Andreas Eikemo, coautor si sef al Centrului pentru cercetarea inegalitatilor globale in domeniul sanatatii de la Universitatea Norvegiana de Stiinta si Tehnologie.

Persoanele care au terminat scoala primara au avut un risc de deces mai mic cu 13% in medie. Cei care au terminat scoala secundara (cu 12 ani de educatie) au avut un risc de deces cu 25% mai mic in comparatie cu cei care nu au urmat-o.

Persoanele cu 18 ani de educatie au avut o reducere de 34% a riscului de mortalitate.

„Reducerea decalajului in materie de educatie inseamna reducerea decalajului in materie de mortalitate si trebuie sa intrerupem ciclul saraciei si al deceselor care pot fi prevenite”, a declarat Claire Henson, cercetator la Institutul pentru Metrici si Evaluare in Sanatate (IHME) al Universitatii din Washington.

„Pentru a reduce inegalitatile in ceea ce priveste mortalitatea, este important sa se investeasca in domenii care promoveaza oportunitatile oamenilor de a obtine o educatie. Acest lucru poate avea un efect pozitiv asupra sanatatii populatiei din toate tarile”, mai spus ea.

Invatamantul este obligatoriu in tarile UE, de la Franta si Ungaria, care inscriu copiii la varsta de 3 ani, pana la Croatia si Estonia, unde copiii incep la 7 ani.

Potrivit cifrelor Agentiei Executive Europene pentru Educatie si Cultura, Franta, Belgia si Germania au cea mai lunga durata a invatamantului obligatoriu din blocul comunitar.

Finantarea studiului a provenit de la Consiliul de Cercetare al Norvegiei si de la Fundatia Bill & Melinda Gates.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

14 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

14 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

14 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

5 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

14 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

14 ore ago