Peru: Arheologii dezgroapa un zid colorat construit cu peste 4.000 de ani in urma. Ar fi putut face parte dintr-un templu ceremonial

life

Un zid vechi de peste 4.000 de ani, care mai pastreaza inca urme de culori, descoperit in nordul Peru, ar fi putut face parte dintr-un templu ceremonial, au anuntat, in aceasta saptamana, arheologii peruani, oferind noi perspective asupra culturilor istorice ale regiunii, transmite Reuters.

Zidul a fost descoperit de fermieri in 2020, in timpul recoltarilor, ceea ce a determinat sapaturi extinse si lucrari pentru a-i determina originile, a declarat arheologul Feren Castillo, seful unui proiect de cercetare in regiunea de coasta La Libertad.

„Trei ani mai tarziu am inceput o noua procedura ale carei rezultate ne-au aratat vechimea… Astazi suntem siguri ca este o cladire construita in perioada preceramica (perioada initiala a civilizatiilor andine) cu 4.000 – 4.500 de ani in urma”, a spus arheologul.

Ramasitele cladirii antice au fost descoperite in Valea Viru, la aproximativ 480 km nord de Lima.

Peretele are aproximativ trei metri inaltime si prezinta linii geometrice triunghiulare cu nuante de rosu si galben, a adaugat Castillo.

„Cea mai importanta sectiune… trebuie sa fi fost un templu preceramic, cu o vatra in centru pe care probabil o vom putea excava mai tarziu”, a spus el.

In nordul tarii sud-americane se afla complexe ceremoniale antice precum Caral, care are aproximativ 5.000 de ani, iar in regiunea Ica se afla liniile misterioase si gigantice Nazca, desenate in desert cu mai bine de 1.500 de ani in urma.

Cel mai important centru arheologic din Peru este complexul Machu Picchu situat in regiunea Cusco, care este un vestigiu al Imperiului Incas care a dominat partea de sud a continentului in urma cu 500 de ani si s-a extins din sudul Ecuadorului si Columbia pana in Chile.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: