externe

Peru: Doi ministri si-au dat demisia. Congresul a respins o propunere de reforma constitutionala care ar fi dus la alegeri anticipate in decembrie 2023

Doi membri ai cabinetului peruan au demisionat, vineri, in urma protestelor care au zguduit tara de la demiterea si arestarea fostului presedinte Pedro Castillo saptamana trecuta soldate cu mai multi morti, informeaza Reuters.

Ministrul Educatiei, Patricia Correa, si ministrul Culturii, Jair Perez, si-au anuntat demisia pe Twitter, invocand decesele unor persoane in timpul tulburarilor.

„In aceasta dimineata mi-am prezentat scrisoarea de demisie din functia de ministru al educatiei. Moartea compatriotilor nu are nicio justificare. Violenta de stat nu poate fi disproportionata si nu poate provoca moartea”, a spus Correa pe contul sau de Twitter.

Inlaturarea lui Castillo a starnit proteste furioase, demonstrantii cerand alegeri anticipate, dizolvarea Congresului, o adunare constituanta si demisia noului presedinte Dina Boluarte.

Protestele au continuat vineri, cu drumuri blocate si aeroporturi fortate sa se inchida. Cel putin 17 persoane au fost ucise in proteste pana acum, au spus autoritatile, iar cel putin alte cinci au murit din cauze indirecte.

Organizatia Natiunilor Unite si-a exprimat vineri „ingrijorarea profunda” cu privire la rapoartele privind decesele si arestarea unor minori implicati in demonstratii.

Guvernul peruan a declarat ca ministrul de Externe Ana Cecilia Gervasi se va intalni marti cu Inalta Comisie a ONU pentru a discuta situatia.

Joi, opt persoane au fost ucise in ciocnirile dintre fortele de securitate si protestatari la Ayacucho, potrivit autoritatilor locale, dupa ce un complet al Curtii Supreme a dispus arestarea preventiva pentru 18 luni pentru Castillo care este investigat pentru acuzatiile de „razvratire si conspiratie”.

Castillo a negat faptele si spune ca ramane presedintele legal al tarii.

Peru a trecut prin ani de tulburari politice, cu mai multi lideri acuzati de coruptie, incercari frecvente de demitere si mandate prezidentiale intrerupte.

Plecarile din cabinet ridica semne de intrebare cu privire la longevitatea guvernului lui Boluarte, fostul vicepresedinte, care a depus juramantul pe 7 decembrie dupa ce Castillo a fost demis din functie printr-un vot al Congresului la cateva ore dupa ce a incercat sa-l dizolve.

Congresul din Peru a respins vineri o propunere de reforma constitutionala care ar fi dus la alegeri anticipate in decembrie 2023, una dintre cererile cheie ale protestatarilor.

Dupa decesele din Ayacucho, Avocatul Poporului a declarat ca a fost depusa o plangere penala pentru a stabili responsabilitatea, fara a oferi detalii suplimentare.

Guvernul lui Boluarte a anuntat, miercuri, stare de urgenta, acordand politiei puteri speciale si limitand libertati, inclusiv dreptul la intrunire, dar se pare ca a avut un efect redus in oprirea protestelor.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Piedone o acuza pe Anca Alexandrescu ca a luat spaga: „Vrei sa spun eu despre traistele tale pe care le-ai carat?” – Video

Scandal in direct la Realitatea Plus, luni seara, intre o realizatoare a postului, Anca Alexandrescu,…

11 minute ago

Tatal lui Adrian Sarbu a fost gasit injunghiat in stomac in baie. El are 95 de ani – Surse

Tatal lui Adrian Sarbu a fost gasit, marti, cu o plaga in stomac in baia…

O oră ago

Fortele ruse au facut noi progrese pe frontul din estul Ucrainei, apropiindu-se periculos de Harkov

Fortele ruse au preluat in ultimele ore controlul asupra localitatii Lukianti, in apropiere de granita…

24 de minute ago

Zeci ce politisti georgieni au batut un protestatar pro-european in timp ce acesta era cazut la pamant – Video

Prim-ministrul georgian Irakli Kobahidze a cerut parlamentului sa adopte proiectul de lege al „agentilor straini”,…

23 de minute ago

Biden a semnat legea privind interzicerea importului de uraniu imbogatit rusesc

Presedintele SUA, Joe Biden, a semnat la 13 mai o lege care interzice importul de…

22 de minute ago