life

NASA a lansat un satelit care studiaza intinderile de apa de pe Pamant

Un satelit a fost lansat, vineri, din California, intr-o misiune supraveghere a intinderilor de apa de pe Pamant, oferind perspective cheie despre modul in care acestea influenteaza sau sunt afectate de schimbarile climatice, potrivit France 24.

Satelitul Surface Water and Ocean Topography (SWOT), un proiect in valoare de un miliard de dolari dezvoltat in comun de NASA si agentia spatiala franceza CNES, a decolat la ora 11:46 GMT pe varful unei rachete SpaceX de la Baza Fortelor Spatiale Vandenberg.

Potrivit unui comunicat al NASA, va incepe sa colecteze date stiintifice in aproximativ sase luni dupa ce va fi supus verificarilor si calibrarilor.

„SWOT ne va aduce un progres revolutionar in intelegerea noastra a modului in care apa se misca pe planeta noastra. Vom putea vedea detalii ale vartejurilor si curentilor si circulatia apei in oceane, pe care nu le-am putut vedea niciodata pana acum”, a declarat Karen St. Germain, directorul Diviziei de Stiinta Pamantului a NASA, inainte de lansare.

Ea a spus ca acest lucru va ajuta la prezicerea inundatiilor in zonele cu prea multa apa si la gestionarea apei in regiunile predispuse la seceta.

Selma Cherchali, de la agentia spatiala franceza CNES, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa ca satelitul reprezinta o „revolutie in hidrologie. Ne propunem sa oferim observatii de zece ori mai bune decat tehnologia de pana acum”.

De la o inaltime de 890 de kilometri, SWOT va avea cea mai clara viziune pana acum asupra oceanelor lumii, permitandu-i sa urmareasca cresterea nivelului marii, precum si a raurilor si a lacurilor.

Satelitul va masura inaltimea apei din corpurile de apa dulce si din ocean pe mai mult de 90% din suprafata Pamantului.
Cercetatorii vor putea obtine date despre milioane de lacuri, mai degraba decat cele cateva mii vizibile in prezent din spatiu.

NASA opereaza in prezent aproximativ 25 de misiuni spatiale de observare a Pamantului, iar SWOT va fi ca si cum „ne-am pune ochelarii. Vom avea o imagine clara”, a spus St. Germain.

Satelitul va ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine schimbarile climatice si factori precum cata caldura si dioxid de carbon mai pot absorbi oceanele.

„Stim ca, odata cu schimbarile climatice, ciclul apei Pamantului se accelereaza. Asta inseamna ca unele locatii au prea multa apa, altele nu au suficienta”, a spus Benjamin Hamlington, cercetator al NASA.

„Vedem mai multe secete extreme, mai multe inundatii extreme, modelele de precipitatii se schimba, devin mai volatile. Asa ca este foarte important sa incercam sa intelegem exact ce se intampla”.

Misiunea este menita sa dureze trei ani si jumatate, dar ar putea fi prelungita pana la cinci ani, sau chiar mai mult, a declarat seful de proiect al SWOT la CNES, Thierry Lafon.

Tehnologia revolutionara din inima misiunii se numeste KaRin, un interferometru radar in banda Ka, pe care Lafon l-a descris drept „varful de lance al unei noi generatii de altimetre in spatiu”.

Radarul trimite un semnal care este reflectat de suprafata apei. Acest ecou este receptionat de doua antene, rezultand doua seturi de date care ofera o precizie ridicata pentru detectarea si rezolutia apei.

Agentiile spatiale din SUA si Franta au lucrat impreuna in domeniu de mai bine de 30 de ani. Un satelit anterior dezvoltat de parteneri, TOPEX/Poseidon, a imbunatatit intelegerea miscarea oceanelor si a efectului acesteia asupra climei globale.
De asemenea, a ajutat la prognozarea fenomenului meteorologic El Nino din 1997-1998.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Premiera in fotbalul profesionist german: o echipa din Bundesliga va avea o femeie antrenor

Clubul bavarez de fotbal Ingolstadt a numit prima femeie antrenor din Germania in fotbalul profesionist…

5 minute ago

Demonstratiile studentesti pro-palestiniene se extind. Manifestatii in Franta, Germania, Canada, Mexic, Elvetia si Australia

Miscarea studenteasca impotriva ofensivei israeliene in Fasia Gaza continua in intreaga lume: pornind de la…

22 de minute ago

Un barbat si o femeie au incendiat un Coran la Malmo, inaintea inceperii saptamanii Eurovision – VIDEO

Un barbat si o femeie au dat foc vineri unei copii a Coranului in orasul…

36 de minute ago

4 mai, Ziua Nationala a Inimii. Bolile cardiovasculare, principala problema de sanatate in Europa

In fiecare an, in 4 mai, este aniversata Ziua Nationala a Inimii. A fost instituita…

O oră ago

Cum va fi vremea de Paste? Vreme calda, dar cer inorat si ploi izolate

In zilele care vor urma, in anumite regiuni ale tarii, mai ales in prima zi…

2 ore ago

Operatiunea „Podul Crimeii”. Moscova dezvaluie ca ucrainenii au folosit combustibil solid de racheta in atacul asupra podului

Ziarul rusesc Kommersant, citand surse din cadrul investigatiei, a dat publicitatii modul in care fortele…

12 ore ago