Pesedistii il injura pe Iohannis la TV insa nu indraznesc sa nu-l asculte. Ministrii PSD au indeplinit solicitarile presedintelui. Iohannis: „Cineva trebuie sa le atraga atentia”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca, dupa ce a atentionat Guvernul in legatura cu absorbtia de fonduri europene, au fost depuse cereri de rambursare de peste 400 de milioane de euro.

„Acum cateva zile am facut o atentionare publica Guvernului pentru lipsa de performanta in atragerea fondurilor europene. Nu am facut-o cu rautate, am facut-o fiindca cineva trebuie sa le atraga atentia sa se miste un pic mai repede. Partea buna, dupa ce am atras atentia guvernantilor ca nu se misca suficient de repede, iata ca au depus (…) foarte rapid cereri de rambursare pentru peste 400 de milioane de euro. Deci se poate, daca cineva zgaltie un pic suportul”, a spus Iohannis, la Pitesti, la dezbaterea „Industria auto, motorul dezvoltarii economiei. Factori de crestere a competitivitatii”.

El a subliniat ca, din pacate, in domeniul infrastructurii proiectele sunt in continuare pe hartie.

„Din pacate, in domeniul infrastructurii planurile se gasesc acolo unde de obicei se gaseau la guvernantii nostri: pe hartie, frumos colorate, proiecte strategice si cu alte promisiuni. Eu cred ca, daca am aduna promisiunile de kilometri de autostrada facute de toti guvernantii in ultimii, hai sa zicem, 20 de ani, am avea autostrazi cat China. Evident ca nu avem. Nici macar 800 de km de autostrazi nu avem. Noroc ca pana aici vine una (autostrada Bucuresti-Pitesti – n.r.)”, a afirmat presedintele, citat de Agerpres.

Klaus Iohannis a subliniat ca fondurile europene sunt importante deoarece sunt destinate dezvoltarii, iar Romania are nevoie de dezvoltare in domeniul infrastucturii.

„Marile proiecte de infrastructura, din pacate, au nevoie de o pregatire foarte serioasa de specialitate si de o vointa politica pentru a fi puse in practica. Majoritatea proiectelor care sunt in executie sau care sunt in procedura de licitatie sunt asa numite proiecte fazate, asta inseamna ca sunt proiecte care au fost gandite pentru exercitiul financiar anterior, 2007 – 2013, nu au fost realizate de cei care au avut atunci decizia si au fost trecute in actualul exercitiu financiar 2014 – 2020”, a aratat Iohannis, care a dat ca exemplu transportul pe calea ferata.

Seful statului a mai atras atentia ca in ceea ce priveste autostrada Moldova proiectul este amanat in prezent cu patru ani.

„Acolo unde se lucreaza, de multe ori se lucreaza anapoda. Avem renumitul tronson Deva – Lugoj, care de ani si ani ni se tot promite si fiecare prim-ministru inaugureaza cate un metru de autostrada”, a adaugat el.

Pe de alta parte, presedintele a subliniat ca Romania are nevoie si de un sistem de sanatate performant.

„Avem nevoie de spitale noi, cele vechi de multe ori nu se ridica la standardul asteptat. Inca din 2015 a fost garantata si a fost asigurata finantarea pentru trei spitale regionale. De ce nu avansam deloc acolo? De ce asteptam sa treaca ani si ani in loc sa folosim bani europeni gata pregatiti cu destinatie asteptata? E greu de inteles si mai greu de inteles este ca, daca vine presedintele si le trage un semnal de atentionare, apare eu am numit-o euro-ofuscare. Ies unii ca sa isi arate supararea ca de ce li se atrage atentia, ca de ce Comisia Europeana atrage atentia ca Romania are o deviere semnificativa la capitolul comportament financiar. Asta este. Hai sa le corectam, in loc sa iesim la televizor si sa inventam scuze”, a conchis Iohannis.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: