Peste 120.000 de oameni s-au strans la Sumuleu Ciuc in Harghita. S-a intonat imnul Ungariei si cel secuiesc

news

Peste 120.000 de persoane au participat, sambata, la pelerinajul de Rusaliile Catolice de la Sumuleu Ciuc, inchinat Fecioarei Maria, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrala si de Est si ajuns la cea de a 450-a editie, informeaza Agerpres.

Sfanta Liturghie de Rusalii a fost oficiata de Nuntiul apostolic al Vaticanului la Bucuresti, monseniorul Miguel Maury Buendia, care le-a transmis pelerinilor mesajul si binecuvantarea Papei Francisc. Predica a fost rostita de preotul Veress Andras, episcopul Diecezei din Gyor, presedintele Conferintei episcopale catolice din Ungaria. De asemenea, la liturghie a fost prezent si Michael Anthony Perry O.F.M, superiorul ordinului franciscan de la Roma.

La fel ca in ultimii ani, la eveniment a participat si presedintele Ungariei, Ader Janos, si sotia sa, Anita Herczegh. Printre pelerini s-au numarat si vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, mai multi oficiali de la Budapesta, dar si presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si alti lideri locali ai comunitatii maghiare din Romania.

Nu au fost rostite discursuri, organizatorii dorind sa nu dea evenimentului conotatii politice. Manifestarea s-a incheiat cu intonarea imnului Ungariei si a celui secuiesc.

Motto-ul din acest an al pelerinajului este un mesaj scris pe o cruce de piatra din fata Capelei Salvator, care se afla in preajma locului pelerinajului: „Pastreaza-ne in credinta sfanta a stramosilor nostri”.

Pelerinajul de la Sumuleu Ciuc are in centru statuia Fecioarei Maria, aflata in Biserica Franciscana, care este considerata facatoare de minuni. De altfel, preotii si credinciosii cred ca cel mai mare miracol al sau este evenimentul care sta la originea acestui pelerinaj.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: