Peste 200 de savanti din Rusia il troznesc pe Putin: „Tara noastra este instigatorul unui nou razboi pe continentul european. Razboiul impotriva Ucrainei este nedrept si fara sens”

news

Peste 200 de oameni de stiinta, intelectuali, profesori universitari, academicieni si jurnalisti rusi au semnat o scrisoare deschisa in care condamna „vehement” atacul lui Putin asupra Ucrainei: „Nu exista o justificare rationala pentru acest razboi. (…) Este clar ca Ucraina nu reprezinta o amenintare la adresa securitatii tarii noastre. Razboiul impotriva ei este nedrept si, sincer, fara sens”.

„Ucraina a fost si ramane o tara apropiata noua. Multi dintre noi avem rude, prieteni si colegi stiintifici care locuiesc in Ucraina”, se afirma in apelul  intelectualilor.

„Ne este amar sa realizam ca tara noastra, care a adus o contributie decisiva la victoria asupra nazismului, a devenit acum instigatorul unui nou razboi pe continentul european. Cerem oprirea imediata a tuturor operatiunilor militare indreptate impotriva Ucrainei. Cerem respectul pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a statului ucrainean. Cerem pace pentru tarile noastre”, se mai afirma in scrisoarea postata pe TRV Science.

Iata ce contine scrisoarea:

„Noi, oameni de stiinta si jurnalisti rusi, protestam vehement fata de ostilitatile declansate de fortele armate ale tarii noastre pe teritoriul Ucrainei. Acest pas fatal duce la pierderi umane imense si submineaza bazele sistemului stabilit de securitate internationala. Responsabilitatea declansarii unui nou razboi in Europa revine in intregime Rusiei. Nu exista o justificare rationala pentru acest razboi. Incercarile de a folosi situatia din Donbas ca pretext pentru lansarea unei operatiuni militare nu inspira nicio incredere. Este clar ca Ucraina nu reprezinta o amenintare la adresa securitatii tarii noastre. Razboiul impotriva ei este nedrept si, sincer, fara sens. Ucraina a fost si ramane o tara apropiata noua. Multi dintre noi avem rude, prieteni si colegi stiintifici care locuiesc in Ucraina. Tatii, bunicii si strabunicii nostri au luptat impreuna impotriva nazismului.

Declansarea unui razboi de dragul ambitiilor geopolitice ale liderilor Federatiei Ruse, condusi de fantezii istoriozofice dubioase, este o tradare cinica a memoriei lor. Respectam statul ucrainean, care se bazeaza pe institutii democratice cu adevarat functionale. Tratam alegerea unei aspiratii spre Europa a vecinilor nostri cu intelegere. Suntem convinsi ca toate problemele relatiilor dintre tarile noastre pot fi rezolvate pe cale pasnica. Dupa ce a declansat razboiul, Rusia s-a condamnat la izolare internationala, la pozitia de tara paria. Aceasta inseamna ca noi, oamenii de stiinta, nu ne vom mai putea face treaba in mod normal: la urma urmei, efectuarea cercetarii stiintifice este de neconceput fara o cooperare deplina cu colegii din alte tari.

Izolarea Rusiei de lume inseamna o degradare culturala si tehnologica continua a tarii noastre in absenta completa a perspectivelor pozitive. Razboiul cu Ucraina este un pas catre nimic. E amar sa realizam ca tara noastra, care a adus o contributie decisiva la victoria asupra nazismului, a devenit acum instigatorul unui nou razboi pe continentul european. Cerem oprirea imediata a tuturor operatiunilor militare indreptate impotriva Ucrainei. Cerem respectul pentru suveranitatea si integritatea teritoriala a statului ucrainean. Cerem pace pentru tarile noastre. Sa facem stiinta, nu razboi! ”

Printre semnatari sunt:

1. Alexander Anikin, linguist, academician of the Russian Academy of Sciences

2. Yuri Apresyan, linguist, academician of the Russian Academy of Sciences

3. Viktor Vasiliev, mathematician, academician of the Russian Academy of Sciences

4. Sergei Nikolaev, philologist, academician of the Russian Academy of Sciences

5. Valery Rubakov, physicist, academician of the Russian Academy of Sciences

6. Roald Sagdeev, physicist, academician of the Russian Academy of Sciences

7. Alexander Sobolev, Academician of the Russian Academy of Sciences, Institute of Geochemistry and Analytical Chemistry. IN AND. Vernadsky, RAS

8. Sergey Stishov, physicist, academician of the Russian Academy of Sciences

9. Svetlana Tolstaya, philologist, academician of the Russian Academy of Sciences

10. Efim Khazanov, physicist, academician of the Russian Academy of Sciences”

 

Mai mult despre: ,

Comentarii: