Peste 38.000 de femei sunt in armata Ucrainei: „5.000 dintre ele se afla acum in linia intai, aparand tara noastra… si intreaga lume”

externe

Fortele armate ale Ucrainei anunta ca numarul femeilor care au pus mana pe arme pentru a-si apara tara este de peste 38.000.

„38.000 de femei ucrainene servesc in Armata Ucrainei. 5.000 dintre ele se afla acum in linia intai, aparand tara noastra… si intreaga lume”, a anuntat Ministerul Apararii pe Twitter.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat duminica la Cairo, contrar declaratiilor precedente, ca Rusia cauta sa rastoarne guvernul ucrainean, relateaza DPA, citata de Agerpres.

„Cu siguranta, vom ajuta poporul ucrainean sa se elibereze de regimul care este absolut antipopular si antiistoric’, a declarat Lavrov. Poporul rus si ucrainean vor trai impreuna in viitor, a sustinut el.

Federatiei Ruse „ii pare rau pentru poporul ucrainean” care merita „ceva mai bun”, a spus ministrul rus, citat de agentia de presa TASS.

„Ne pare rau pentru istoria Ucrainei, care se prabuseste in fata ochilor nostri, si ne pare rau pentru cei care au cedat propagandei de stat a regimului de la Kiev si pentru cei care o sustin in ideea de a face din Ucraina inamicul etern al Rusiei”, a spus Lavrov in cadrul unei intalniri la Cairo cu reprezentantii permanenti ai statelor Ligii Arabe.Ministrul rus de externe a mai spus ca aceste incercari nu vor avea succes, noteaza TASS.

In ultimele zile, liderii rusi si-au inasprit public pozitia fata de razboiul din Ucraina. Miercuri, Lavrov a amenintat ca Rusia va ocupa si alte teritorii in afara regiunii Donbas din estul tarii, unde se concentreaza in prezent majoritatea luptelor.

Avand in vedere livrarile de arme occidentale si a razei lor de actiune mult mai mari, este necesar ca trupele ucrainene sa fie indepartate mai mult de regiunile Donetk si Lugansk care formeaza impreuna bazinul minier Donbas si pe care Moscova le-a recunoscut ca independente, potrivit acestuia.

Prin aceasta declaratie in care recunoaste intentia Moscovei de a schimba conducerea politica de la Kiev, Lavrov isi contrazice propriile afirmatii facute in luna aprilie, noteaza DPA.

„Nu avem planuri de a schimba regimul in Ucraina”, declarase atunci seful diplomatiei ruse intr-un interviu acordat postului de televiziune India Today. Este la latitudinea ucrainenilor sa decida sub ce conducere vor sa traiasca, afirmase Lavrov la vremea respectiva.

In plus, Lavrov a mai spus duminica la Cairo, prima etapa a unui turneu in Africa, ca Moscova este pregatita pentru discutii cu Kievul „intr-o gama mai larga de probleme”, dar ca reluarea procesului de negocieri nu depinde de partea rusa, potrivit Interfax.

„Nu avem nicio prejudecata impotriva reluarii negocierilor intr-o gama mai larga de probleme. Dar aceasta nu depinde de noi, pentru ca autoritatile ucrainene, de la presedinte pana la numerosii sai consilieri declara constant ca nu vor exista negocieri pana cand Ucraina nu va invinge Rusia pe campul de lupta”, a afirmat el.

Ministrul de externe rus sustine ca in aceasta privinta Ucraina este ‘incurajata’ de ‘curatorii ei occidentali’, mentionand printre acestia ‘Londra, Washington, Berlin si alte capitale ale Uniunii Europene si NATO’.

„Astfel, alegerea le apartine”, a adaugat Lavrov, afirmand:”Dar cu cat continua sa ceara Ucrainei sa lupte pana la capat si intelegem cu totii ce si al cui sfarsit va veni, cu atat mai multi oameni vor muri si cu atat mai mult va persista situatia actuala care nu este in beneficiul, in primul rand, a poporului ucrainean si a statului ucrainean”.

Rusia a declansat la 24 februarie o invazie neprovocata in Ucraina, prima agresiune de acest gen in Europa de dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Mai mult despre:

Comentarii: