Peste 750 de jurnalisti din SUA au semnat o scrisoare de protest privind modul in care este reflectat razboiul din Gaza in presa

externe

Redactie jurnalisti

Peste 750 de jurnalisti americani de la zeci de organizatii de stiri au semnat o scrisoare deschisa  in care condamna uciderea reporterilor din Gaza de catre Israel si critica modul in care mass-media occidentala a reflectat razboiul, informeaza Washington Post.

Scrisoarea – in care se afirma ca redactiile de presa sunt „responsabile pentru retorica dezumanizanta care a servit la justificarea epurarii etnice a palestinienilor” – este cea mai recenta dintr-o serie de declaratii colective aprinse legate de razboiul dintre Israel si Gaza.

Scrisoarea include semnatari de la Reuters, Los Angeles Times, Boston Globe si Washington Post.

Pentru unii dintre jurnalisti, semnarea scrisorii a fost o miscare indrazneata sau chiar riscanta. Reporterii au fost concediati din unele redactii pentru ca au adoptat in public pozitii politice care i-ar putea expune la acuzatii de partinire.

Insa cei care au lansat scrisoarea sustin ca aceasta este un apel in favoarea corectitudinii, nu de a o abandona.

„Speranta mea privind aceasta scrisoare este de a respinge cultura fricii in jurul acestei probleme”, a declarat Abdallah Fayyad, finalist al Premiului Pulitzer 2022 si fost membru al consiliului editorial la Boston Globe, care a semnat scrisoarea, „si de a-i face pe factorii de decizie, pe reporteri si pe editori sa se gandeasca de doua ori la limbajul pe care il folosesc”.

„La ce se rezuma totul este doar sa le cerem jurnalistilor sa isi faca treaba”, a declarat Suhauna Hussain, reporter la Los Angeles Times, care a semnat scrisoarea. „Sa ceara socoteala puterii”.

Izbitor este faptul ca scrisoarea sustine ca jurnalistii ar trebui sa foloseasca cuvinte precum „apartheid”, „purificare etnica” si „genocid” pentru a descrie tratamentul aplicat de Israel palestinienilor. Semnatarii scrisorii sustin ca acestia sunt „termeni precisi care sunt bine definiti de organizatiile internationale pentru drepturile omului”.

Fayyad a declarat ca nu a cerut redactiilor sa adopte acesti termeni, „dar este un fapt relevant sa spunem ca principalele grupuri pentru drepturile omului au numit Israelul un regim de apartheid”, la fel cum multe stiri noteaza ca SUA a desemnat Hamas drept organizatie terorista. „Acesta este genul de dublu standard pe care sper ca aceasta scrisoare il va denunta”.

O mare parte a textului scrisorii se concentreaza asupra jurnalistilor care au fost ucisi in conflict.

Pana in prezent, 39 de angajati din mass-media au fost ucisi, majoritatea in lovituri ale Israelului, potrivit ultimului bilant al Comitetului pentru protectia jurnalistilor.

O investigatie a organizatiei Reporteri fara frontiere a stabilit ca Israelul a vizat jurnalisti in cadrul unor lovituri aeriene din 13 octombrie, in urma carora a fost ucis jurnalistul Issam Abdallah de la Reuters si au fost ranite alte sase persoane. (Oficialii israelieni au negat ca ar viza jurnalisti si au declarat ca analizeaza incidentul).

La sfarsitul lunii octombrie, oficialii militari israelieni au informat Reuters si Agence France-Presse ca nu pot garanta siguranta angajatilor lor care isi desfasoara activitatea in Fasia Gaza.

Scrisoarea jurnalistilor urmeaza altor cateva scrisori deschise din ultimele saptamani, majoritatea exprimand solidaritate cu palestinienii. New York Review of Books a publicat o scrisoare semnata de scriitori cunoscuti, printre care Ta-Nehisi Coates, in care se solicita „comunitatii internationale sa se angajeze sa puna capat catastrofei care se desfasoara in Gaza”.

O scrisoare semnata de sute de scriitori evrei, publicata in revista N+1, spunea: „suntem ingroziti sa vedem cum lupta impotriva antisemitismului este folosita ca pretext pentru crime de razboi cu intentii declarate de genocid”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: