Peste trei sferturi dintre romani ar vrea ca mandatul presedintelui tarii sa fie redus la 4 ani

politica

sondaj, mandat prezidential, redus, 4 ani, coabitare

Cea mai mare parte a cetatenilor romani cu drept de vot considera ca reducerea mandatului presedintelui la 4 ani ar fi o idee buna, indica datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Procentul celor care cred ca presedintele si premierul ar trebui sa faca parte din aceeasi tabara politica este aproximativ egal cu al celor care cred contrariul.

Chestionati ce parere au despre reducerea mandatului presedintelui la 4 ani, la fel ca si mandatul parlamentarilor si al primarilor, 82% dintre respondenti spun ca este o idee buna, 15.3% ca este o idee proasta, iar 2.7% nu stiu sau nu raspund.

Pe de alta parte, 48.5% dintre romani sunt de parere ca este mai bine ca presedintele si prim-ministrul sa faca parte din aceeasi tabara politica pentru a nu mai exista certuri si instabilitate. 49.4% cred ca este mai bine ca presedintele si prim-ministrul sa fie din tabere politice diferite pentru a se controla unul pe altul, chiar si cu riscul de a avea certuri si instabilitate. 2.1% dintre participantii la sondaj nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

Sunt de parere ca este mai bine ca presedintele si prim-ministrul sa faca parte din aceeasi tabara politica mai ales: votantii PSD-PNL si ai ADU, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educatie primara sau liceala, cei inactivi potential activi sau gulerele gri, persoanele cu un venit mai redus, locuitorii din urbanul mic sau din rural.

Considera ca este mai bine ca presedintele si prim-ministrul sa fie din tabere politice diferite pentru a se controla unul pe altul mai ales: persoanele cu educatie superioara, gulerele albe, locuitorii din urbanul mare si Bucuresti.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agentiei de presa News.ro. Datele au fost culese in perioada 22 – 29 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul esantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de incredere de 95%.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: