Ministrul Externe: „Ungaria este alaturi de Donald Trump si ii tine pumnii”

externe

Ungaria este „alaturi de presedintele Donald Trump si ii tine pumnii”, pentru ca in timpul mandatului sau, Ungaria si SUA au avut cele mai bune relatii politice, a declarat ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, intr-un interviu acordul postului american de televiziune Newsmax, citat de hirado.hu.

Intr-un clip postat miercuri pe pagina sa de Facebook, Peter Szijjarto a spus despre noul rechizitoriu impotriva fostului presedinte american Donald Trump ca atunci cand un lider conservator are sansa de a castiga o functie importanta, acel lider este imediat atacat de mainstreamul liberal.

„Situatia este foarte asemanatoare si in Europa: daca exista un lider conservator care este puternic, care se bucura de o reputatie buna si de sprijinul societatii, mainstreamul liberal lanseaza un atac impotriva acestuia si nu se sfieste sa apeleze la cele mai diverse instrumente, justitia fiind, de obicei, un astfel de instrument”, a spus seful diplomatiei ungare.

In ceea ce priveste aderarea Suediei la NATO, Peter Szijjarto a spus ca guvernul maghiar sprijina procesul de ratificare, motiv pentru care cabinetul a inaintat proiectul de lege Parlamentului Ungariei.

„De reprezentantii nostri in parlamentul depinde acum – care au o majoritate de doua treimi – cand anume vor pune aceasta problema pe ordinea de zi”, a adaugat ministrul de externe.

Szijjarto a spus insa ca in ultimii zece ani, politicienii suedezi au facut acuzatii si au rostit calomnii constante „la adresa noastra”, spunand ca “Ungaria nu este o democratie, ci o dictatura”, si „orice am facut, nu era legitim”.

„De altfel, similar subiectului cu criticile aduse presedintelui Trump (…), reprezentantii nostri au considerat asta ca fiind o insulta. In campaniile electorale, ei lupta pentru voturile oamenilor, ca sa imbunatateasca nivelul de trai al alegatorilor, iar apoi, brusc, dintr-o alta tara li se spune ca nu opereaza democratic, ci dictatorial”, a explicat politicianul maghiar.

Szijjarto a fost intrebat despre momentul in care presedintele rus Vladimir Putin a ajuns, recent, sa numeasca Ungaria o natiune neprietenoasa, in conditiile in care „presedintele ungar este, din punct de vedere istoric, un sustinator al Kremlinului”.

Peter Szijjarto a spus ca nu a fost surprins, deoarece Ungaria este atat membra NATO, cat si membra a Uniunii Europene, iar rusii considera toate aceste state membre ca fiind tari neprietenoase. „Nu doar ucrainenii sufera, ci si maghiarii”, a adaugat Szijjarto.

Peter Szijjarto a raspuns ca este destul de sigur ca pe campul de lupta nu exista nicio solutie pentru acest razboi si doar negocierile pot fi „viabile”.

„In opinia mea, daca presedintele Trump ar fi castigat ultimele alegeri prezidentiale de aici, din Statele Unite ale Americii, acest razboi nu ar fi izbucnit, pentru ca in timpul mandatului presedintelui Trump nu a existat niciun atac rusesc, asupra nimanui. Noi vedem posibila intoarcere a lui Trump la Casa Alba ca pe o speranta pentru un viitor pasnic”, a spus Peter Szijjarto.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: