Petitie: Romani platiti foarte prost de compania care produce Zara, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti. „Inditex se mandreste cu profituri record in Romania”

actualitate

Comunitatea Declic a lansat o petitie prin care solicita companiei Inditex (detinatoarea brandurilor Zara, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho, Pull&Bear) sa creasca salariile pentru angajatii romani. Acestia sunt in continuare platiti cu salariul minim pe economie, desi compania raporteaza „profituri record in Romania”.

„In rapoartele sale de activitate, compania Inditex se lauda ca este preocupata de traiul decent al angajatilor sai: ‘Este esential sa intelegem nevoile lucratorilor, familiilor lor si comunitatilor in care traiesc, precum si sa le oferim instrumentele necesare pentru a promova munca decenta si vieti decente.’ Dar astea sunt doar vorbe frumoase, care nu reflecta in niciun fel realitatea.

In timp ce Inditex se mandreste cu profituri record in Romania, de 75 de milioane de euro in 2022, angajatii din fabricile sale sunt platiti doar cu salariul minim. Adica 1.863 de lei net, pe luna. Un astfel de salariu condamna angajatii la saracie, dar conducerii Inditex nu pare sa-i pese de asta.

Guvernul nu este singurul care se face vinovat de salariile minime mult prea mici din Romania. Ci si companiile gigant, dornice de profituri cat mai mari, cu costuri cat mai mici.

Este esential ca aceasta exploatare a fortei de munca sa inceteze. Intr-o tara membra UE, companiile sunt responsabile la fel ca Guvernul in asigurarea unui trai decent pentru angajati. Un salariu minim decent ar incepe de la 3.275 de lei, valoarea cosului minim de consum. Prin semnarea petitiei, cerem Inditex sa plateasca salarii decente angajatilor din fabricile romanesti.

Toata lumea vrea investitiile companiilor straine in Romania. Dar, pentru ca investitiile sa merite, angajatii trebuie platiti corect. Acestia au dreptul sa traiasca demn si decent din salariile primite, nu doar sa supravietuiasca de pe o zi pe alta. Altfel, castiga doar companiile.

De aceea, noi, cetatenii implicati din Comunitatea Declic, indreptam reflectorul civic asupra Inditex, compania cea mai puternica din sectorul cu cele mai mici salarii. Impreuna, le cerem membrilor Consiliului de Administratie sa-si plateasca angajatii din fabricile romanesti cu salarii decente, nu doar cu salariul minim.

Insa, ca mesajul nostru sa aiba vreo sansa sa fie ascultat de actionarii Inditex, trebuie sa strangem zeci de mii de semnaturi. Daca Inditex va reactiona pozitiv si va creste salariile, celelalte companii, romanesti sau internationale, ii vor lua exemplul. Daca ne vor ignora, vom continua presiunea si vom evita sa mai cumparam brandurile pe care le detine.

Salariile inuman de mici afecteaza nu doar angajatii, ci si familiile lor si comunitatile in care traiesc. De asta, Romania se afla pe primul loc in UE privind persoanele, adulti si copii, care traiesc in saracie. Semnarea petitiei este un gest solidar cu acesti oameni si arata ca ne pasa de bunastarea lor”, arata Declic.

Compania INDITEX (detinatoare a brandurilor Zara, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho, Pull&Bear) este una dintre cele mai puternice si profitabile companii din Romania.

„Dar profiturile exorbitante de 75 milioane de euro in Romania, in anul 2022 , sunt obtinute pe seama unor salarii de mizerie platite angajatilor din fabrici”, sustine Declic.

Guvernul Romaniei refuza sa coreleze salariul minim cu valoarea cosului minim de consum pentru un trai decent, asa cum cere legea. Iar companiile cu multa putere si influenta au un cuvant greu de spus in mentinerea salariului minim la un nivel cat mai mic.

Marile branduri au responsabilitatea sa se asigure ca angajatii din sfera lor de influenta sunt platiti corect. Adica fabricile sa plateasca angajatilor salarii corelate cu necesarul de trai si nu doar salariul minim.

Indiferent care va fi decizia Guvernului, daca exista vointa, companiile se pot implica oricand pentru cresterea salariilor celor 150.000 de oameni care lucreaza din greu in industria modei, dar traiesc in saracie.

„Vrem ca oamenii care ne fac hainele sa nu mai fie exploatati pe salarii cat mai mici, de dragul profiturilor cat mai mari”, se arata in petitie.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: