Petrom ieftineste combustibilul, a patra zi la rand. Titeiul, la cel mai scazut nivel din ultimele trei luni

pagina verde

benzinarii, controlate, Bucuresti, Inspectoratul Teritorial de Munca

Petrom a facut, astazi, noi modificari de preturi, pentru a patra zi la rand. De data aceasta a ieftinit benzina si motorina cu cate 3 bani pe litru. Benzina de la Petrom se ieftinise cu 5 bani pe litru marti, 07 noiembrie 2023, la statiile Petrom. Schimbarea de pret a venit la o zi dupa ce Petrom  scumpise initial, acum cateva zile, motorina standard cu 4 bani pe litru.

Statii Petrom din Bucuresti, afiseaza joi un pret de 6,79 lei pentru un litru de benzina standard si 7,46 lei pe litru in cazul motorinei standard.

Potrivit peco-online, pretul benzinei standard la statiile din Capitala este cuprins intre 6,73 si 6,80 lei pe litru, iar cel al motorinei standard, intre 7,44 lei si 7,47 lei pe litru.

Comparativ cu luna trecuta, pretul mediu al unui litru de benzina a scazut cu 3,7 %, ceea ce inseamna ca un plin (50 de litri) costa astazi cu 13 lei mai putin decat in urma cu 30 de zile. In cazul motorinei, pretul mediu al unui litru s-a diminuat cu 2,5%, ceea ce inseamna ca un plin (50 de litri) costa astazi cu 9,5 lei mai putin decat in urma cu 30 de zile.

Romania, al doilea cel mai ieftin pret al benzinei din Europa

In aceasta perioada, Romania se afla pe locul al 2-lea in Uniunea Europeana in topul tarilor cu cea mai ieftina benzina, dupa Malta. In cazul motorinei, tara noastra este situata pe locul 4 intre statele Uniunii Europene in ceea ce priveste cel mai mic pret la acest tip de combustibil, dupa Bulgaria, Malta, Polonia.

Preturile petrolului au scazut miercuri cu aproape 3%, pana la cele mai reduse niveluri din mai mult de trei luni, din cauza preocuparilor legate de scaderea cererii in SUA si China, transmite Reuters. Contractele futures pentru titeiul Brent au scazut cu 2,14 dolari, sau cu 2,6%, pana la 79,47 dolari pe baril.

Pretul titeiului american a pierdut 2,12 dolari, sau 2,7%, pana la 75,25 dolari pe baril. Ambele valori de referinta au atins cel mai scazut nivel de la jumatatea lunii iulie. ”Piata este in mod clar mai putin preocupata de potentialul de intrerupere a aprovizionarii din Orientul Mijlociu si se concentreaza in schimb pe o relaxare”, au declarat analistii ING Warren Patterson si Ewa Manthey intr-o nota catre clienti, referindu-se la conditiile de aprovizionare cu titei. De asemenea, cantarind preturile din piata, stocurile de titei din SUA au crescut cu aproape 12 milioane de barili saptamana trecuta, au declarat marti seara surse din piata, citand cifrele Institutului American de Petrol. Aceasta ar fi cea mai mare crestere din februarie, in comparatie cu datele guvernamentale. Cu toate acestea, U.S. Energy Information Administration (EIA) a amanat publicarea datelor saptamanale privind inventarul petrolului, care de obicei are loc miercuri, pana pe 15 noiembrie, pentru a finaliza o actualizare planificata a sistemelor.

In UE, vanzarile scad, in perspectiva temerilor legate de recesiune

Intre timp, productia de titei din SUA va creste in acest an cu ceva mai putin decat erau asteptarile anterioare, dar consumul de petrol va scadea cu 300.000 de barili pe zi (bpd), a declarat marti EIA, inversand prognoza anterioara de o crestere de 100.000 de barili pe zi. Datele din China, cel mai mare importator de titei din lume, au aratat ca exporturile sale totale de bunuri si servicii s-au contractat peste asteptari, alimentand ingrijorarile legate de perspectiva cererii de energie. In zona euro, datele care arata scaderea vanzarilor cu amanuntul au evidentiat, de asemenea, cererea slaba a consumatorilor si perspectiva recesiunii.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: