Categories: news

Philip Morris International doneaza Politiei de Frontiera doua drone in valoare de aproape 700.000 USD/ 500 de km de frontiera romana vor fi supravegheati cu drone tip UAS

Philip Morris International (PMI), o companie internationala de top din industria tutunului, finanteaza achizitia a doua drone tip UAS (sistem de aeronave fara pilot) in valoare de aproape 700,000 de dolari si completeaza astfel tehnica de supraveghere folosita de Politia de Frontiera Romana pentru combaterea contrabandei.

Romania are peste 2.000 de km de frontiera externa a Uniunii Europene si exista portiuni importante in zone muntoase si impadurite, in care supravegherea granitei este dificila. Cu ajutorul dronelor finantate prin programul PMI Impact, peste 500 km de granita supusi incercarilor continue de trecere frauduloasa cu cantitati semnificative de produse de contrabanda vor putea fi supravegheati cu o mai mare usurinta.

Achizitia noilor echipamente de supraveghere este rezultatul celei de-a treia runde de finantare a programului PMI IMPACT, initiativa globala ce sprijina proiecte care au scopul sa combata comertul ilicit si consecintele negative ale acestuia. Obiectivul general al proiectului este de a spori capacitatea autoritatilor romane de detectare a contrabandei la frontierele externe ale UE in vederea identificarii si dezmembrarii retelelor infractionale.

„Pentru PMI, eliminarea comertului ilicit, in toate formele sale, ramane o prioritate de varf, deoarece acesta submineaza eforturile noastre de a construi un viitor fara fum. Astazi suntem onorati sa donam Politiei de Frontiera doua drone de ultima generatie, in valoare de aproape 700.000 de dolari. Acestea vor fi folosite in zonele greu accesibile de la granitele tarii, cu scopul combaterii traficului ilicit cu produse, inclusiv cu tigari. Parteneriatul dintre marile companii din industrie si autoritatile de control a dus la scaderea cu 54% a comertului ilicit in ultimii 8 ani. Cu toate acestea, trendul pe care il observam in 2024 este unul ingrijorator: comertul ilicit a crescut cu 27% in ultimele doua luni, semn ca nu trebuie sa lasam niciodata garda jos in ceea ce priveste combaterea acestui fenomen infractional. In acest context, va puteti baza pe faptul ca Philip Morris Romania va ramane un partener de incredere al statului roman. Este in interesul tuturor sa protejam comertul legal, care sustine, prin taxe si impozite, bugetul de stat al Romaniei”, a declarat Dragos Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris Romania.

„Politia de Frontiera Romana este permanent implicata in actiuni derulate pe linia combaterii traficului cu produse de contrabanda, rezultatele obtinute fiind foarte bune. Astfel, in primele trei luni ale anului, in urma eforturilor sustinute ale politistilor de frontiera, au fost confiscate aproximativ 600.000 de pachete cu tigari, in valoare de peste 13 milioane lei. Tot in primul trimestru politistii de frontiera au mai confiscat 6.200 kg tutun vrac si 47 kg tutun pentru narghilea. Politia de Frontiera va continua sa se afle in prima linie pentru combaterea contrabandei, tigaretele numarandu-se printre cele mai traficate produse la frontierele tarii. In lupta impotriva acestui fenomen infractional ne bucuram atat de sprijinul celorlalte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, cat si de al partenerilor institutionali cu care colaboram pentru a gasi cele mai bune solutii, atat din punct de vedere organizational si operativ, dar si din punct de vedere tehnic”, a declarat inspectorul general al Politiei de Frontiera, chestor de politie Cornel-Laurian STOICA.

Din 2016, momentul la care a fost lansat proiectul PMI IMPACT, piata ilicita de tigarete a avut o evolutie descendenta, fapt care demonstreaza ca eforturile sustinute si comune ale autoritatilor in parteneriat cu mediul de afaceri, pot duce la o schimbare in bine si in zona combaterii traficului ilicit. Cu toate acestea, trendul in 2024 nu este unul pozitiv, iar cele mai recente cifre arata o cresterea de 27% in ultimele doua luni.

In cadrul primei si celei de-a doua runde de finantare, PMI a sustinut, prin initiativa globala PMI IMPACT, proiecte care au vizat diferite activitati cu un impact durabil asupra comertului ilicit:

  • Programe de cercetare pentru intelegerea fenomenul ilicit;
  • Implementarea unor initiative educationale pentru a imbunatati constientizarea in randul publicului;
  • Finantarea dezvoltarii de solutii tehnologice pentru facilitarea demersurilor impotriva comertului ilicit;
  • PMI a pus la dispozitie 100 de milioane de dolari pentru finantarea a trei runde de proiecte impotriva comertului ilicit;
  • Prin PMI IMPACT, s-au alocat pana acum 53 de milioane de dolari pentru implementarea a 71 de proiecte in 37 de tari.

Prin PMI Impact, Centrul Sud-Est European de Aplicare a Legii (S.E.L.E.C) a beneficiat de prima runda de finantare PMI IMPACT in valoare de peste 1,500,000 de dolari. S.E.L.E.C este singura organizatie din sud-estul Europei care actioneaza in domeniul combaterii criminalitatii transfrontaliere, la nivel operational, si care reuneste autoritatile cu atributii de control din cele 11 state membre, printre care si tara noastra.

O a doua runda de finantare in valoare de peste 1,200,000 de dolari a fost destinata parteneriatului cu Inspectoratul General al Politiei Romane. Acesta a condus la achizitionarea de echipamente de patrulare si detectare a tutunului ilicit, precum si la activitati locale de formare si coordonare, cu scopul destramarii retelelor infractionale de contrabanda de la granitele cu Ucraina, Moldova si Serbia. Pana acum, in Romania, pentru finantarea proiectelor din cadrul PMI IMPACT au fost investiti peste 3,300,000 de dolari.

Philip Morris International: Pentru un viitor fara fum 

Philip Morris International (PMI) este o companie internationala de top din industria tutunului care si-a propus sa construiasca un viitor fara fum si sa isi extinda, pe termen lung, portofoliul cu produse din afara sectorului de produse care contin tutun sau nicotina. Portofoliul actual de produse al companiei consta, in principal, in tigari si produse fara fum. Din 2008, PMI a investit peste 12.5 miliarde USD pentru a dezvolta, fundamenta stiintific si comercializa produse inovatoare fara fum pentru adultii care altfel ar continua sa fumeze, cu scopul de a opri complet vanzarea tigarilor. Pentru aceasta au fost construite capacitati de evaluare stiintifica de nivel mondial, in special in domeniile toxicologiei sistemelor preclinice, cercetarii clinice si comportamentale, cat si studii ulterioare introducerii pe piata. In noiembrie 2022, PMI a achizitionat Swedish Match – lider in comercializarea produselor cu nicotina pentru uz oral – si se afla astfel in fruntea companiilor care lupta pentru un viitor fara fum prin marcile sale IQOS si ZYN. Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din SUA a autorizat comercializarea unei versiuni a dispozitivului IQOS dezvoltat de PMI, Platforma 1, si a consumabilelor aferente, precum si produsului de tip snus al companiei Swedish Match, ca produs din tutun cu risc modificat (MRTP). In 30 decembrie 2023, produsele fara fum dezvoltate de PMI erau disponibile pentru vanzare in 84 de piete iar PMI estimeaza ca aproximativ 20,8 milioane de adulti din intreaga lume, au trecut deja la IQOS si au renuntat la fumat. Produsele fara fum au reprezentat aproximativ 37% din veniturile nete totale ale PMI pentru intreg anul 2023. Cu o baza solida si o expertiza semnificativa in stiintele vietii, in februarie 2021, PMI si-a anuntat in februarie 2021 ambitia de a se extinde in domeniile wellness si de ingrijire a sanatatii si, prin filiala sa Vectura Fertin Pharma, isi propune sa imbunatateasca calitatea vietii prin furnizarea de experiente de sanatate integrate.

Pentru mai multe informatii puteti vizita  www.pmi.com si www.pmiscience.com

(P)

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

INSCOP il contrazice pe Pieleanu, Firea este pe locul 3. Surpriza mare, Opozitia conduce in Bucuresti si in privinta votului politic

Actualul primar al Capitalei Nicusor Dan se afla pe primul loc in intentiile de vot…

O oră ago

China ameninta cu represalii dupa ce Joe Biden a semnat legislatia privind apararea Taiwanului si interzicerea TikTok

China a lasat sa se inteleaga ca ar putea lua masuri represive dupa ce presedintele…

10 minute ago

Fortele ostile Republicii Moldova si-ar dori sa dea jos drapelul tarii


Moldova comemoreaza 78 de ani de la foametea organizata din 1946-1947, 14 ani de cand…

O oră ago