Piata neagra a tigaretelor s-a situat la 8,1% din totalul consumului, in ianuarie 2023

news

Piata neagra a tigaretelor s-a situat in ianuarie 2023 la 8,1% din totalul consumului, in crestere cu 1,3 puncte procentuale fata de noiembrie 2022, cand se afla la 6,8%, inregistrandu-se cea mai mare crestere din ultimii doi ani, arata datele publicate de compania de cercetare Novel Research, scrie Agerpres.

„In ianuarie 2023, piata neagra a crescut la nivel national cu peste 1 p.p. fata de noiembrie 2022. Cea mai mare crestere a contrabandei se inregistreaza in nord-est, cu 8,8 p.p. pana la 27,9%, regiunea continuand astfel sa fie cea mai afectata de comertul ilegal cu tigarete. O majorare de 1,5 p.p. este notata si in sud, pana la 4%. Din punct de vedere al provenientei produselor de pe piata neagra, categoria Duty Free detine cea mai mare pondere in ianuarie 2023, de 40%, aflandu-se in crestere cu 1,3 p.p. fata de noiembrie 2022. „Cheap Whites” inregistreaza o usoara scadere, cu 0,7 p.p. pana la 32,3%. Cota produselor provenite din Moldova scade cu 1,5 p.p. pana la 13,1%, iar Ucraina si Serbia se situeaza la nivel relativ constant”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

La randul sau, Ileana Dumitru, Director juridic si relatii publice al Ariei Europa Centrala si de Sud din cadrul BAT a mentionat ca traficul ilicit prejudiciaza economia si dezvoltarea comunitatilor, cu atat mai mult in contextul dificil cu care ne confruntam in perioada recenta.

„Fenomenul de contrafacere a devenit extrem de ingrijorator, datele din 2022 aratand ca aproape un sfert dintre produsele de pe piata neagra erau contrafacute, un nivel record al ultimilor 10 ani. Anul acesta a inceput cu o crestere cu circa 19% a nivelului contrabandei fata de nivelul anterior, pana la 8,1% din piata totala, si inca o fabrica ilegala gasita in Romania. Autoritatile si-au intensificat eforturile si, in primele doua luni ale anului curent, au confiscat deja circa 13 milioane de tigarete de contrabanda, de trei ori mai mult fata de perioada similara a anului trecut, conform raportarilor inregistrate pe platforma StopContrabanda.ro. Pentru a tine sub control acest fenomen este nevoie de implicarea comuna a autoritatilor cu atributii in domeniu, a industriei corecte care contribuie semnificativ la bugetul de stat, dar si de un cadru legislativ si fiscal predictibil, care sa nu puna piedici suplimentare initiativei comerciale legitime si responsabile”, a spus Ileana Dumitru.

Totodata, Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova si Bulgaria a precizat ca, in 2023, JTI aniverseaza 30 de ani in Romania.

„Din 1993, investim, sprijinim autoritatile de aplicare a legii in actiunile de combatere a contrabandei, derulam programe sociale si culturale. Vom creste contributiile la buget si vom fi un angajator de top si in anii urmatori, in conditiile unei politici fiscale coerente si unui cadru de reglementare echilibrat. O initiativa anti-tutun depusa recent la Senat reia prevederile radicale respinse acum doi ani de Parlament: interzicerea expunerii produselor din tutun in magazine, a vapatului in locurile publice si a sponsorizarilor, restrictionarea comercializarii si comunicarii etc.”, a declarat Gilda Lazar.

Potrivit acesteia, in conditiile in care cosul de cumparaturi al unui fumator este mai mare cu peste 30% decat al unui nefumator, votarea acestei initiative ar duce la reducerea drastica a cifrei de afaceri pentru micii comercianti.

„In magazinele satesti, ascunderea pachetelor va ‘ajuta’ vanzatorul sa ofere consumatorilor, de sub tejghea, produse de pe piata neagra. Va avea de suferit si sectorul HoReCa, grav afectat de pandemie, iar domeniul cultural, si asa subfinantat, va fi si mai lovit de lipsa fondurilor. Speram ca Parlamentul sa dea dovada de luciditate si sa respinga din nou aceasta propunere disproportionata, justificata chiar de initiatori prin nerespectarea prevederilor legislatiei deja in vigoare – vanzarea de produse din tutun minorilor sau comercializarea la bucata”, a adaugat Gilda Lazar.

Pe de alta parte, Dragos Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris Romania, a subliniat ca „am traversat, din 2020 pana in prezent, crize fara precedent, iar in tot acest timp, industria tutunului a devenit cel mai solid contribuabil la bugetul de stat”.

„Anul 2023 ne poate provoca, de asemenea, cu situatii incerte, generate de contextul geo-politic, de schimbarile climatice, de noi realitati sociale sau de necesitatea reconfigurarii unor intregi sectoare economice. In pofida tuturor provocarilor, Philip Morris International continua sa fie unul dintre cei mai mari investitori in Romania, iar pana la finalul anului, investitiile in fabrica din Otopeni vor depasi 600 de milioane de dolari. Marii investitori sunt, de asemenea, angajatori de top, mari contribuabili si exportatori. Daca ne uitam la datele INS pentru ultimele 11 luni ale anului trecut, valoarea exporturilor de produse din tutun s-a ridicat la 1,3 miliarde de euro si se situeaza pe locul trei dupa exporturile de cereale si seminte si fructe oleaginoase. Continuam sa investim, sa ne dezvoltam intr-un mod sustenabil si sa contribuim semnificativ la dezvoltarea economiei romanesti. Ne dorim sa ne desfasuram activitatea intr-un cadru legislativ echilibrat, predictibil si echitabil pentru toti actorii economici”, a afirmat Dragos Bucurenci.

Conform sursei citate, Adrian Pirau, Market Manager, Imperial Tobacco Distribution Romania sustine ca tendintele ingrijoratoare notate de compania de cercetare Novel anul trecut continua si in 2023, si anume cresteri ale pietei negre in regiunea de nord est si majorarea ponderii produselor provenite din surse duty free.

„Acestora li se adauga cresterea comertului ilegal cu peste un punct procentual. Asa cum spuneam si in lunile trecute, pentru ca piata neagra sa se mentina sub 10%, este nevoie de o politica fiscala coerenta si un cadru legislativ care sa nu presupuna noi restrictii. Impozitarea suplimentara a unor contribuabili care deja vireaza la buget circa 80% din cifra de afaceri va stopa dezvoltarea si investitiile”, a mentionat Adrian Pirau.

Totodata, Presedintele Autoritatii Vamale Romane, Bogdan Lari Mihei, considera ca „aceasta crestere a contrabandei cu tigarete la inceput de an este una conjuncturala, care nu se va constitui intr-o tendinta pe termen lung”.

„Autoritatea Vamala continua sa aiba ca prioritate combaterea comertului ilegal cu bunuri accizabile. Astfel, in luna ianuarie am demarat un proiect de crestere a capacitatatii administrative, tehnice si operationale a Vamii Romane, prin achizitionarea de echipamente specifice pentru 19 birouri vamale, cu scopul efectuarii de controale mai eficiente. Precizam ca proiectul vizeaza toate birourile vamale situate la frontiera Uniunii Europene cu Moldova, Ucraina si Serbia, presupunand investitii de peste 17 milioane de euro, in cea mai mare parte din fonduri europene nerambursabile. In anul 2022, Autoritatea Vamala Romana, prin structurile de supraveghere si control vamal de la nivel central si teritorial, au confiscat un numar de 22,1 milioane de tigarete si peste 27 de tone de tutun de narghilea. Vom continua sa depunem eforturi sustinute si in anul in curs pentru mentinerea comertului ilegal cu tigarete sub nivelul mediu inregistrat in UE, de circa 10% si vom continua colaborarea cu autoritatile abilitate pe plan national si international, precum si cu mediul de afaceri onest”, a declarat Bogdan Lari Mihei.

Pe de alta parte, inspectorul general al Politiei de Frontiera, chestor de politie Victor-Stefan Ivascu susine ca Politia de Frontiera a continuat si in aceasta perioada sa deruleze actiuni de amploare pentru combaterea contrabandei.

„Anul trecut, am inregistrat rezultate foarte bune. Astfel, au fost retinute in vederea confiscarii, aproximativ 4 milioane de pachete cu tigari de contrabanda, precum si 51.550 kg de tutun si tutun pentru narghilea. Doar in primele doua luni ale anului in curs au fost capturate 630.000 de pachete si 10.000 kg tutun. De asemenea, au fost destructurate cinci grupari de crima organizata, specializate in contrabanda. Vom continua si in urmatoarele luni sa desfasuram actiuni sustinute pentru a mentine comertul ilegal cu tigarete la sub 10%”, a declarat Victor-Stefan Ivascu.

In acelasi timp, directorul Directiei de Investigare a Criminalitatii Economice – chestor de politie Aurel Dobre sustine ca Politia Romana a continuat si in anul 2022, prin structurile sale specializate, sa abordeze prioritar prevenirea si combaterea traficului ilicit cu produse din tutun, contribuind astfel la succesele inregistrate in acest domeniu, concretizate in cel mai scazut nivel al pietei negre in Romania din anul 2008.

„Astfel, in perioada de referinta au fost inregistrate 782 de dosare penale vizand aceasta problematica, in care sunt cercetate 1.045 de persoane. De asemenea, activitatile operative desfasurate au condus la capturarea a 56.018.334 de tigarete si 32.527,94 kg de tutun si la destructurarea a 11 grupari infractionale. Pentru eficientizarea activitatilor specifice in domeniu, monitorizam permanent evolutia situatiei operative si vom continua, in cooperare cu ceilalti parteneri institutionali si cu mediul de afaceri, sa ne adaptam masurile pentru ca in anul 2023 sa concretizam consolidarea capacitatii institutionale de gestionare a acestui gen de criminalitate”, a adaugat Aurel Dobre.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: