Categories: actualitate

Piturca a fost eliberat din arest, prima reactie: „Nu am nicio treaba cu aceasta afacere”. Procurorii nu au mai cerut sa fie arestat preventiv

Victor Piturca a fost eliberat marti dimineata din Arestul Central, dupa ce a expirat masura retinerii de 24 de ore dispusa de procurorul DNA. 

„Nu am nicio treaba cu aceasta afacere. O sa aflati in curand”, a declarat Piturca la iesirea din arest.

Procurorii nu au cerut arest preventiv, insa Piturca a fost in schimb plasat sub control judiciar.

Citeste si: Seful Romarm, retinut de DNA, a lucrat 10 ani la SRI. Cum se prezinta: „Manager extrem de motivat, nivel ridicat de integritate”

Comunicatul DNA

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus efectuarea urmaririi penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 30 ianuarie 2023, a suspectilor:

TUTU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, in sarcina caruia s-a retinut comiterea infractiunilor de:

– abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– trafic de influenta in forma continuata,
– fals intelectual;

Persoana fizica, in sarcina careia s-a retinut comiterea infractiunii de cumparare de influenta.

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza exista aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:

1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, in perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Tutu Gabriel, in calitatea mentionata mai sus, cu incalcarea dispozitiilor legale, ar fi incheiat cu o asociere de firme din care facea parte si o societate controlata de cealalta persoana cercetata in prezenta cauza, in conditii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, doua contracte de achizitie publica (ce vizau cumpararea a sapte utilaje neconforme de producere a mastilor de protectie).

Prin demersurile mentionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciata cu suma de 8.647.584 lei, reprezentand contravaloarea utilajelor mentionate mai sus, valoarea materiei prime si ulterior contravaloarea unor piese si servicii conexe (in afara contractului).

2. Intr-un context asemanator, in perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Tutu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentantii societatilor implicate in achizitiile de mai sus introducerea intr-un circuit comercial de livrare masti de protectie neconforme catre Ministerul Apararii Nationale (MApN) a unui prieten de-al sau, fara ca acesta sa desfasoare activitati comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protectie si efectuarea unor plati catre acesta, (40% din cota de profit rezultata) sub aparenta unui contract de consultanta.

In schimbul acestor „servicii” suspectul Tutu Gabriel ar fi lasat sa se creada ca are influenta asupra functionarilor din cadrul M.Ap.N. si ca ii va determina pe acestia sa incredinteze direct si fara proceduri publice contractele de furnizare dar si sa efectueze receptia fara problema a produselor respective si sa achite la timp facturile emise in acest sens.

In contextul mentionat mai sus, suspectul Tutu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecti li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Burkina Faso suspenda emisia posturilor de radio BBC Africa si VOA din cauza relatarilor privind uciderea a 223 de sateni de catre armata

Burkina Faso a suspendat timp de doua saptamani emisia BBC Africa si Voice of America…

6 ore ago

Flacara olimpica, preluata la Atena de presedintele Comitetului de organizare a JO de vara. Va calatori 12 zile la bordul velierului Belem pana la Marsilia

Jucatorul grec de polo pe apa Ioannis Fountoulis, ultimul dintr-un lung sir de purtatori de…

6 ore ago

Extremistul Ben-Gvir, ministrul israelian al securitatii nationale, ranit usor intr-un accident de masina

Ministrul israelian al securitatii nationale, extremistul Itamar Ben-Gvir, a fost transportat la spital dupa ce…

6 ore ago

Sustinatorii premierului spaniol Sanchez convoaca mitinguri, in timp ce liderii de stanga din strainatate il indeamna sa ramana in functie

Sustinatorii premierului spaniol Pedro Sanchez pregatesc mitinguri pentru a-l indemna sa ramana in functie, dupa…

6 ore ago

Netanyahu spune ca deciziile CPI nu vor afecta actiunile Israelului insa vor crea un precedent periculos

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, vineri, ca orice decizie a Curtii Penale Internationale, care…

6 ore ago