Plan de actiune la Washington: „Vladimir Putin trebuie OPRIT. Trebuie sa actionam ACUM”

news

Influentul senator republican John McCain, presedinte al Comisiei pentru Fortele Armate din cadrul Senatului SUA, prezinta administratiei Obama un plan de actiune prin care Rusia sa fie impiedicata sa castige in conflictul din Siria.

Intr-un text publicat pe site-ul CNN, McCain sustine ca „interventia militara a Rusiei in Siria, in sprijinul lui Bashar al-Assad, este ultima evolutie dezastruoasa din Orientul Mijlociu sub administratia Obama si un alt esec umilitor pentru Statele Unite”.

„Priviti cum stau lucrurile. In urma cu cateva saptamani, admiministratia Obama a avertizat Rusia sa nu-si trimita fortele armate in Siria. Rusia a facut-o oricum. Apoi administratia a incercat sa blocheze accesul Rusiei pe cale aeriana spre Siria. A esuat. Consecintele? Barack Obama a cedat la prima intalnire oficiala, din ultimii doi ani, cu presedintele Vladimir Putin. Oficialii americani ai apararii s-au grabit sa initieze discutii cu militarii Rusiei pentru a evita conflictele in Siria. Iar secretarul de stat John Kerry a catalogat actiunile Rusiei drept o ‘oportunitate’ de cooperare intrucat am cazut de acord asupra unor ‘principii fundamentale’.

Cum a raspuns Putin? A bombardat gruparile de opozitie sustinute de SUA”, scrie McCain.

„Oricum s-ar incheia conflictul, trebuie facut astfel incat Putin sa nu isi salveze partenerii, zdrobindu-i pe ai nostri si distrugand ce a mai ramas din credibilitatea SUA in Orientul Mijlociu. Si nu trebuie ca Rusia sa redevina o putere majora intr-o zona vitala pentru noi. Vladimir Putin trebuie oprit, mai ales ca va inflama fiecare aspect al acestui conflict: criza refugiatilor, atrocitati in masa si cresterea ISIS.

(…) Nu ne putem retrage timid din fata unui confruntari cu Rusia in Siria, asa cum se asteapta Putin sa reactioneze Obama. Trebuie sa actionam acum pentru a apara populatia civila si partenerii nostri din Siria. Asa cum spunea generalul David Petraeus, trebuie sa cream enclave in Siria unde civilii si opozitia moderata sa fie in siguranta. Aceste enclave trebuie aparate cu o mai mare forta aeriana a SUA si a aliatilor si, cel mai probabil, cu trupe la sol”, mai spune McCain.

Senatorul cere ca SUA sa actioneze impotriva Rusiei si in alte zone. „Trebuie sa crestem presiunea asupra Rusiei si in alte parti. Trebuie sa furnizam arme de aparare si asistenta necesara fortelor Ucrainei. Pentru a-l slabi pe Putin atat in Rusia cat si in strainatate trebuie sa facem publice mai multe informatii despre coruptia liderilor rusi, inclusiv a presedintelui.

SUA trebuie sa conduca aceste eforturi cu cea mai larga coalitie posibila. Vom gasi multi parteneri doritori atat in Europa, cat si printre statele arabe sunite, care considera ca o victorie a Rusiei in Siria este si o victorie a Iranului.

(…) Este ultima ocazie a Americii de a schimba situatia din Siria si de a evita un dezastru strategic care ameninta balanta de putere globala. Nu ne putem permite sa o risipim”, concluzioneaza senatorul republican in textul publicat de CNN.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: