Plan de pace in 12 puncte. China a publicat un document in care isi exprima pozitia privind razboiul din Ucraina: „dialog direct” si fara arme nucleare

externe

Intr-un document in 12 puncte publicat vineri, la un an de la inceperea razboiului, guvernul chinez a cerut Rusiei si Ucrainei sa reia dialogul si a respins orice recurgere la arme nucleare, informeaza AFP, citata de Agerpres.

„Toate partile ar trebui sa sprijine Rusia si Ucraina sa lucreze in aceeasi directie si sa reia dialogul direct cat mai curand posibil” in vederea unei „solutii pasnice”, a comunicat Ministerul Afacerilor Externe de la Beijing.

„Toate partile trebuie sa ramana rationale si sa dea dovada de retinere, sa evite agravarea tensiunilor si sa previna deteriorarea in continuare a crizei sau chiar scaparea sa sub control”, se arata in document, potrivit Reuters.

Intitulat „Pozitia Chinei cu privire la solutionarea politica a crizei ucrainene”, documentul a fost publicat vineri dimineata pe site-ul ministerului chinez.

China incearca de cateva saptamani sa joace rolul de mediator in conflictul ucrainean si a promis de cateva zile ca isi va publica pozitia in vederea identificarii unei solutii politice.

In document, Beijingul adopta o pozitie clara impotriva oricarei recurgeri la arme nucleare, in contextul in care presedintele rus Vladimir Putin a prezentat aceasta amenintare.

„Armele nucleare nu trebuie folosite si un razboi nuclear nu trebuie purtat. Trebuie sa ne opunem amenintarii sau recurgerii la armele nucleare”, se arata in document.

China solicita, de asemenea, ambelor tari sa evite orice atac asupra civililor.

„Partile (implicate) in conflict trebuie sa respecte cu strictete dreptul international umanitar, sa evite atacarea civililor sau a cladirilor civile”.

Acest razboi este o problema delicata pentru Beijing, din cauza legaturilor sale diplomatice si economice puternice cu Moscova, consolidate de interesul comun de a contrabalansa Statele Unite.

China s-a declarat marti „foarte ingrijorata” de conflictul care „se intensifica si chiar scapa de sub control”.

Oficial neutra, China face apel la respectarea suveranitatii statelor, inclusiv a Ucrainei, indemnand in acelasi timp comunitatea internationala sa tina cont de preocuparile de securitate ale Moscovei. Insa presiunea occidentala creste asupra Beijingului, care nu a sustinut, dar nici nu a criticat niciodata in mod public ofensiva rusa, exprimandu-si in acelasi timp in mod repetat sprijinul pentru Rusia in fata sanctiunilor occidentale.

In ultimele zile, secretarul de stat american Antony Blinken si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu faptul ca Beijingul ia in considerare furnizarea de arme Rusiei, acuzatii negate cu fermitate de Beijing.

Miercuri, diplomatul chinez cu rangul cel mai inalt si directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Comitetului Central al PCC, Wang Yi, s-a deplasat la Moscova, unde s-a intalnit cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov si cu presedintele Putin. La finalul vizitei, Moscova a spus ca Wang a prezentat abordarea Chinei in vederea unei „solutii politice” pentru conflict.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi ca doreste sa discute cu Beijingul acest document care prezinta pozitia Chinei, apreciind drept pozitiva implicarea acestui partener apropiat al Moscovei.

„Am dori sa avem o intalnire cu China. Este in interesul Ucrainei astazi”, a spus Zelenski.

„Faptul ca Beijingul incepe sa vorbeasca despre Ucraina si sa trimita niste semnale, acesta este un punct foarte pozitiv”, a estimat liderul ucrainean, subliniind insa ca nu cunoaste continutul documentului chinez si ca, prin urmare, este „prea devreme pentru a-l evalua”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: