politica

Plangere penala impotriva lui Ciuca si Ciolacu depusa de un lider USR: „Refuza sa organizeze alegerile din Sectorul 5”

Candidatul USR la Primaria Sectorului 5, Alexandru Dimitriu, a depus plangere penala impotriva premierului Nicolae Ciuca, a liderului PSD, Marcel Ciolacu, a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a prefectului Toni Grebla si a presedintelui Autoritatii Electorale Permanente, Constantin Buica, pe care ii acuza ca refuza sa organizeze alegerile locale.

Dimitriu subliniaza ca 2 septembrie era ultima data in care mai putea fi adoptata hotararea de Guvern, astfel incat alegerile pentru Primaria Sectorului 5 sa fie organizate pe 9 octombrie.

„Acestia trebuie sa raspunda in fata legii pentru ca tin astfel captiv Sectorul 5. Aveau la dispozitie 90 de zile pentru organizarea alegerilor, incepand cu data de 12 iulie 2022. Practic, ultima data in care putea fi stabilita data alegerilor, in interiorul acestor 90 de zile, este 9 octombrie. In acest moment nu se mai pot organiza alegeri pe 9 octombrie 2022, deoarece Legea 115/2015 impune ca Hotararea de Guvern pentru stabilirea datei alegerilor partiale sa fie adoptata cu cel putin 35 de zile inaintea votarii”, a scris Dimitriu, pe Facebook.

Dimitriu, care este lider al consilierilor locali USR Sector 5, mentioneaza ca a notificat „in nenumarate randuri” autoritatile cu privire la obligatia pe care o au sa organizeze alegerile, dar ca acestea „au refuzat” sa respecte legea.

Plangerea penala a fost depusa la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, impotriva lui „Nicolae Ciuca (faptuitor), Marcel Ciolacu (complice-instigator), Lucian Bode (faptuitor/complice), Toni Grebla (complice/faptuitor) si Constantin Buica (complice/faptuitor)”. Dimitriu mentioneaza ca acestia se fac vinovati de savarsirea infractiunii de abuz in serviciu (297 Cod penal), norma primara incalcata fiind cea de la art. 160 alin. (11) Cod administrativ care obliga Guvernul sa organizeze alegeri partiale in termen de 90 de zile de la vacantarea postului de Primar al Sectorului 5.

Pe 22 august, Alexandru Dimitriu le cerea liderilor coalitiei de guvernare, printr-o scrisoare deschisa, sa adopte pana pe 2 septembrie hotararea de organizare a alegerilor partiale din Sectorul 5.

„Functia este libera din 12 iulie 2022, dupa trimiterea in inchisoare a primarului Cristian Piedone. Potrivit Codului administrativ, Guvernul este obligat sa stabileasca data alegerilor partiale in 90 de zile de la vacantarea functiei, iar data desfasurarii alegerilor se stabileste cu cel putin 35 de zile inaintea votarii”, se arata intr-un comunicat USR.

Dimitriu le cerea premierului Nicolae Ciuca, presedintelui PSD, Marcel Ciolacu, si ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, sa stabileasca in termenul legal calendarul de organizare al alegerilor.

„In spatiul public se vehiculeaza ideea potrivit careia dumneavoastra, domnilor presedinti ai PSD si PNL, nu intentionati sa organizati alegerile partiale intrucat nu este ‘oportun’ pentru partidele dumneavoastra. Pe aceasta cale doresc sa va atrag atentia ca, in contextul in care aceste zvonuri se dovedesc corecte, iar pana la data de 2 septembrie Guvernul Romaniei nu va fi adoptat Hotararea de Guvern, va veti afla in situatia in care veti fi savarsit infractiunea de abuz in serviciu, astfel cum este ea reglementata de art. 297 Cod penal”, spunea Alexandru Dimitriu.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Colectia de monede a unui magnatului danez al untului va fi pusa in vanzare dupa ce a fost sigilata timp de 100 de ani

La o suta de ani dupa moartea posesorului, colectia de monede a unui magnat danez…

8 minute ago

Blestemul moldovenilor: coloana oficiala cu care Marcel Ciolacu se deplasa la Iasi a ramas blocata in trafic, pe fondul lipsei de autostrazi

Premierul Marcel Ciolacu a simtit ieri pe propria piele lipsa de investitii in infrastructura rutiera.…

9 minute ago

Balotesti: Un barbat s-a urcat pe o antena de telefonie si a amenintat ca isi va face rau

Un barbat s-a urcat vineri seara pe o antena de telefonie din Balotesti, amenintand ca…

15 minute ago

Volodimir Zelenski da asigurari linistitoare: „Rusii au atins doar prima dintre cele trei linii defensive de la Harkov”

Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat ca rusii nu au atins "linia concreta de aparare"…

24 de minute ago

Canepa sau marijuana? Angajatii Departamentului de Administratie au distrus zeci de plante care au rasarit in fata Capitoliului statului Wisconsin

Planurile cuiva de a recolta zeci de plante posibil de marijuana cultivate pe terenul Capitoliului…

30 de minute ago

Donald Trump planuieste cea mai mare deportare in masa din istoria Americii: 20 de milioane de oameni ar putea fi alungati din tara

Echipa de campanie a lui Donald Trump care lucreaza pentru a transforma politica de imigratie…

39 de minute ago