Plangere penala impotriva Ursulei von der Leyen in afacerea vaccinurilor: „SMS-urile schimbate cu directorul Pfizer vor putea fi consultate”

externe

ursula von der leyen, rezistenta, popor ucrainea, Kiev, razboi

Un lobbist a depus o plangere penala in Belgia impotriva presedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care si-ar putea vedea astfel imunitatea ridicata, iar SMS-urile pe care ea le-a schimbat cu directorul general al companiei Pfizer, Albert Bourla, ar putea fi consultate de judecatorul insarcinat cu acest dosar legat de achizitia vaccinurilor anti-COVID-19 de catre Comisia Europeana in numele statelor UE, a anuntat luni Euractiv, citat de Agerpres.

Afacerea contractului pentru vaccinurile Pfizer a facut pana in prezent obiectul unor plangeri administrative impotriva Comisiei Europene, mai ales pe langa Mediatorul european si Curtea de Justitie a UE (CJUE). Dar acum este prima data cand Ursula von der Leyen este atacata personal in acest dosar.

Frederic Baldan, un lobbist belgian acreditat pe langa institutiile europene, acuza ca finantele publice ale Belgiei au fost prejudiciate de negocierile pe care Von der Leyen le-a desfasurat cu compania BioNTech/Pfizer pentru contractul semnat in 2021 de catre executivul comunitar cu compania farmaceutica pentru achizitia a 1,8 miliarde de doze de vaccin anti-COVID-19.

El s-a constituit parte civila si a depus plangere pe 5 aprilie la tribunalul din Liege. Dosarul va fi instrumentat de judecatorul de instructie Frederic Frenay, care ar putea cere ridicarea imunitatii Ursulei von der Leyen pentru a-si putea desfasura ancheta. Potrivit lobbistului belgian, presedinta Comisiei Europene a actionat in afara tratatelor europene si a mandatului ei, a dat dovada de lipsa de transparenta administrativa si a incalcat drepturile fundamentale.

Tratatul de functionare a Uniunii Europene (TFUE) precizeaza ca UE are o competenta de sprijin in domeniul sanitar. Institutiile europene pot astfel „sa desfasoare actiuni pentru sprijinirea, coordonarea sau completarea actiunilor statelor membre”, nefiind vorba asadar despre o competenta exclusiva sau partajata.

Pe baza regulamentului european asupra furnizarii de ajutoare de urgenta, Comisia Europeana a fost mandatata de statele membre sa incheie in numele lor contracte-cadru pentru achizitia de vaccinuri anti-COVID-19. Or, in acest acord, nicio atributie particulara nu i-a fost conferita presedintei Comisiei, considera reclamantul belgian.

„SMSgate ia o intosatura penala. Presedinta Comisiei Europene este acuzata de ‘uzurpare de functie si de titlu’, ‘distrugere de documente publice’ si ‘preluare ilegala de interese si coruptie’. (Afacere) de urmarit, la fel si ancheta in curs a Parlamentului European”, a declarat la randul ei eurodeputata ecologista franceza Michele Rivasi.

Contractul pe care Comisia l-a convenit cu BioNTech/Pfizer pentru achizitia a 1,8 miliarde de doze de vaccin incepand cu primavara anului 2021 este estimat la circa 35 de miliarde de euro.

Contactele personale dintre directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, si presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ar fi fost esentiale in incheierea acelui contract, a relatat atunci The New York Times, in timp ce Ombudsmanul european a descris acest contract drept un caz ”administrare defectuoasa”.

In pofida regulilor de transparenta, Comisia Europeana a refuzat sa publice schimburile de mesaje text intre Ursula von der Leyen si Albert Bourla, sustinand nu este obligata sa pastreze SMS-urile responsabililor sai de rang inalt si ca nu mai detine acele mesaje.

Intr-un raport publicat in septembrie 2022, Curtea de Conturi Europeana (ECA) a mentionat ca nu a primit nimic din informatiile cerute asupra negocierilor preliminare.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: