Planul „Ciumei rosii” dupa motiune, Tariceanu s-a scapat. PSD vrea sa-l forteze pe Iohannis cu CCR sa accepte noul premier propus de Ciolacu

politica

Liderul ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat joi seara ca daca presedintele Iohannis ca refuza premierul propus de majoritatea parlamentara, atunci sefii Parlamentului vor sesiza CCR pentru a-l forta sa accepte.

Referindu-se la un eventual refuz al presedintelui de a desemna premierul propus de PSD, Tariceanu a spus: „Deciziile presedintelui pot fi atacate la CCR. Deci, presedintele Iohannis este obligat sa actioneze conform deciziilor CCR, care a interpretat foarte clar prevederea constitutionala care nu-i da libertatea presedintelui sa puna pe cine vrea el, pe prietenul lui de golf, de tenis s.a.m.d.. El trebuie sa puna un premier care sa poata sa intruneasca majoritatea in Parlament si pentru aceasta se fac consultarile la Cotroceni”.

Ciolacu a anuntat, dupa sedinta CEX al PSD, ca motiunea de cenzura va fi depusa peste doua saptamani, la jumatatea lunii august.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca PSD a creat „intentionat” o criza sanitara, social-democratii fiind nemultumiti, in opinia sa, „de reusitele Guvernului PNL”.

Seful statului a explicat ca in starea de urgenta, cand in vestul Europei existau, din pacate, sute de mii de cazuri, zeci de mii de morti, in Romania a fost epidemie cu decese, dar un numar „foarte limitat”.

„Autoritatile isi facusera treaba, lucrurile au mers rezonabil de bine, spitalele, medicii, autoritatile s-au mobilizat. In ansamblu, putem sa spunem ca la inceput lucrurile au mers foarte bine. Pana acum cateva saptamani, pandemia a fost gestionata bine de Guvern, de autoritati. Dar, aceasta situatie nu a convenit PSD-ului. Guvernul si-a facut treaba, presedintele si-a facut treaba, autoritatile si-au facut treaba. Si atunci PSD-ul a cautat solutii pentru PSD, nu pentru romani. Din pacate, trebuie sa recunoastem, PSD controleaza inca majoritati in Parlamentul Romaniei, PSD impreuna cu altii cu care pactizeaza, de exemplu cu UDMR. Sa nu uitam recenta faza cand PSD a incercat sa treaca pe sest o initiativa a UDMR-ului, sa dea autonomie asa-zisei secuimi si altele. Si atunci PSD-ul a actionat acolo unde are inca putere – in Parlament. Au facut harcea-parcea putina legislatie pe care am avut-o pentru a gestiona aceasta pandemie, cu un cinism (…) inimaginabil au tras de timp dupa ce au distrus parte din legislatie, ca sa nu apara noua legislatie. Dupa ce i-am criticat aseara, PSD a fost foarte nervos si m-a acuzat ca eu caut vinovati. Nu, stimati pesedisti, nu caut vinovati, ii cunosc si ii arat cu degetul si o sa-i arat si astazi: pe voi”, a afirmat Iohannis.

Mai mult despre: ,

Comentarii: