Planul secret al Arabiei Saudite de a cumpara organizarea Cupei Mondiale de fotbal din 2030. Oferta irezistibila facuta Greciei si Egiptului

externe

Mohammed bin Salman, Ebrahim Raisi, discutii, Israel, Hamas, razboi

Arabia Saudita s-a oferit sa plateasca pentru noi stadioane de fotbal in Grecia si Egipt daca acestea ar fi de acord sa faca echipa cu Regatul din Golf pentru a gazdui Cupa Mondiala de fotbal din 2030, scrie Politico.

In schimb, sauditii ar urma sa organizeze trei sferturi din toate meciurile, conform intelegerii propuse.

Oferta spectaculoasa – care valoreaza probabil miliarde de euro – a fost discutata intr-o conversatie privata intre Mohammed bin Salman, conducatorul de facto al Arabiei Saudite, si premierul grec Kyriakos Mitsotakis, in vara anului 2022, potrivit unui oficial de rang inalt familiarizat cu aceasta chestiune.

Un al doilea oficial de rang inalt care are cunostinta de discutiile private despre candidatura a declarat pentru Politico ca Arabia Saudita este pregatita sa „achite in totalitate costurile” de gazduire pentru Grecia si Egipt, dar 75% din uriasul turneu de 48 de echipe in sine ar urma sa se desfasoare in statul din Golf.

Nu este clar daca oferta a fost acceptata. Dar cele trei tari lucreaza acum la o propunere comuna pentru a gazdui turneul din 2030, o miscare care a declansat o reactie impotriva Greciei.

Oferta Riadului catre Grecia va alimenta criticile potrivit carora Arabia Saudita incearca efectiv sa isi foloseasca averea astronomica pentru a cumpara Cupa Mondiala prin crearea unei coalitii transcontinentale pentru a profita de sistemul de vot.

In incercarea de a-i convinge pe membrii FIFA, organismul mondial de guvernare a fotbalului, de virtutile candidaturii conduse de Arabia Saudita, ar urma sa aiba loc meciuri pe trei continente, asigurand un echilibru geografic. O candidatura la Cupa Mondiala rezervata doar Orientului Mijlociu ar fi putin probabil sa aiba succes la doar opt ani dupa ce Qatar a gazduit turneul din 2022.

Principalii rivali ai sauditilor sunt o candidatura comuna a Spaniei, Portugaliei si Ucrainei din Europa si o candidatura sud-americana a Argentinei, Uruguayului, Paraguayului si Chile.

Decizia cu privire la cine va gazdui Cupa Mondiala din 2030 se va lua prin vot public al intregului Congres al FIFA, format din peste 200 de asociatii membre din intreaga lume. Daca tarile africane, atrase de prezenta Egiptului si de investitiile saudite in Africa, se vor ralia in spatele candidaturii, iar natiunile asiatice vor face acelasi lucru, in timp ce Grecia va sifona cateva voturi europene, propunerea condusa de Arabia Saudita va avea mari sanse de a castiga.

„Noua ordine mondiala”

Organizarea Cupei Mondiale ar fi punctul culminant al strategiei ambitioase a Arabiei Saudite de a domina marile evenimente sportive. Printre succese se numara castigarea drepturilor de a gazdui meciuri de box din campionatul mondial, fotbalul european si cursele auto de Formula 1, dup ace si-a creat propriul turneu de golf. Fondul de investitii publice al Arabiei Saudite a cumparat, de asemenea, un club de fotbal englez important, iar tara va gazdui pentru prima data Cupa Asiei la fotbal in 2027.

Dar dorinta Arabiei Saudite de a organiza Cupa Mondiala depaseste motivele de prestigiu sportiv, potrivit unui expert regional.

„Arabia Saudita incearca in mod strategic sa se pozitioneze ca un hub afro-eurasiatic – centrul unei noi ordini mondiale”, a declarat Simon Chadwick, profesor de sport si economie geopolitica la Skema Business School din Paris, despre candidatura condusa de Arabia Saudita. „Aceasta pozitionare ar permite Arabiei Saudite sa exercite o putere si o influenta semnificativa pe o zona geografica vasta, pe care incearca sa o obtina prin construirea de relatii cu parteneri cheie”.

„Organizarea multipolara a unei Cupe Mondiale alaturi de Egipt si Grecia nu ar fi nici altruism, nici larghete. Mai degraba, ar face parte dintr-un plan mai amplu, pe care guvernul de la Riad si-l permite”, a adaugat el.

Demersul saudit de a gazdui turneul a starnit furie in randul organismelor de supraveghere a drepturilor omului, care subliniaza tratamentul brutal aplicat de aceasta tara comunitatii LGBTQ+ si lucratorilor migranti.

„Represiunea din Arabia Saudita nu ar trebui sa fie recompensata cu o Cupa Mondiala”, a declarat Minky Worden, director de initiative globale la Human Rights Watch. „Atata timp cat Arabia Saudita discrimineaza persoanele LGBT si pedepseste femeile pentru activismul pentru drepturile omului si nu are protectii pentru muncitorii migranti care ar construi majoritatea stadioanelor si instalatiilor noi, tara nu poate indeplini cerintele privind drepturile omului pe care FIFA le-a instituit deja.”

Cupa Mondiala din Qatar din 2022 a fost umbrita de criticile aduse statului din Golf cu privire la tratamentul aplicat muncitorilor migranti.

Amintiri neplacute

In Grecia, plata pentru infrastructura sportiva este un subiect delicat si este vazuta ca un monument al risipei guvernului.

In 2004, Atena a gazduit Jocurile Olimpice, iar Grecia a cheltuit aproximativ 9 miliarde de euro. Cu toate acestea, o mare parte din infrastructura a fost lasata in paragina dupa ce flacara olimpica s-a stins.

Pe masura ce tara a intrat intr-o depresiune de un deceniu si a trebuit sa recurga la programe de salvare pentru a evita falimentul, Jocurile Olimpice au devenit o sursa de furie pentru greci, care s-au intrebat daca Jocurile au impins tara si mai mult in recesiune. La aproape doua decenii de la extravaganta Jocurilor Olimpice, multe dintre cele 30 de locatii raman nefolosite, in timp ce unele au fost demolate.

De la venirea la putere in 2019, guvernul conservator Noua Democratie din Grecia a cautat sa aprofundeze legaturile cu sauditii si alte tari din Golf, ca raspuns la politica expansionista a rivalului de moarte, Turcia, in regiune.

Mitsotakis a vizitat Riadul de mai multe ori, Grecia a livrat echipamente militare si soldati Arabiei Saudite si, in iulie anul trecut, Atena a devenit prima capitala a UE vizitata de bin Salman de cand acesta a aprobat personal, potrivit informatiilor americane declasificate, asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi de la Washington Post.

Bin Salman, care a revenit in gratiile Occidentului datorita crizei energetice declansate de razboiul Rusiei impotriva Ucrainei, a semnat o serie de acorduri bilaterale la Atena vara trecuta, promitand totodata sa faca din Grecia un centru energetic pentru distributia de „hidrogen verde”.

Arabia Saudita s-a bucurat in mod traditional de legaturi diplomatice stranse cu Egiptul. Bin Salman s-a intalnit cu presedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi la Cairo in iunie anul trecut, unde a semnat acorduri de investitii in valoare de miliarde de euro si a discutat despre „cooperarea bilaterala, regionala”.

Decizia privind gazduirea Cupei Mondiale din 2030 va fi luata in 2024, procesul de licitatie urmand sa se deschida oficial in cursul acestui an.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: