Planurile lui Ciolacu de schimbare radicala a Constitutiei: „Presedintele este acum o struto-camila intre un presedinte francez si un monarh spaniol”

politica

Presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, a declarat luni ca in Constitutie ar trebui sa existe o clarificare a atributiilor presedintelui, dar si introdusa motiunea de cenzura constructiva.

„La nivel general, cred ca Legea fundamentala trebuie sa intareasca institutiile, astfel incat sa avem un stat capabil sa garanteze drepturile si libertatile cetatenilor. (…) In al doilea rand, consider ca un sistem de guvernare eficient este acela care genereaza un control reciproc intre puterile statului si nu permite niciunui actor institutional sa concentreze puterea in mainile sale. Din pacate, acest principiu fundamental nu si-a gasit intotdeauna si aplicarea in practica in Romania. Am asistat de multe ori la un proces de personalizare a puterii. Cei care au ajuns sa ocupe diferite functii in stat au modelat institutia conform propriilor dorinte si interese. In final, aceasta fortare a dus la o perturbare a echilibrului intre puterile statului si la conflict.

Din aceasta perspectiva, o clarificare a atributiilor presedintelui cred ca se impune. Trebuie sa ne gandim daca e momentul sa depasim angoasa dictaturii comuniste in ceea ce priveste statul si rolul presedintelui”, a spus Ciolacu in sedinta solemna comuna a Senatului si Camerei Deputatilor, dedicata aniversarii a 30 de ani de la adoptarea Constitutiei in vigoare de catre Adunarea Constituanta.

El a adaugat ca acum trei decenii a fost stabilit un sistem echilibrat prin care cetatenii sa isi aleaga direct presedintele, insa puterile sale au fost limitate ca sa nu devina ‘un dictator’.

„Trebuie ca cei care vor lucra la reforma Constitutiei sa se pronunte daca acest sistem in care presedintele este o struto-camila intre un presedinte francez, de exemplu, si un monarh spaniol mai poate functiona in Romania.

Rolul presedintelui a fost gandit ca un producator de consens. Din pacate, a sfarsit de multe ori ca un producator de tensiune in societate. Nu de putine ori am vazut cum presedintele si-a depasit rolul de mediator si a intervenit brutal peste celelalte puteri constitutionale. Astfel, relatiile dintre presedinte si premier au balansat in ultimii 30 de ani intre conflict si obedienta.

Am vazut ca atunci cand majoritatea parlamentara a fost favorabila presedintelui, acesta a ajuns seful de facto al guvernului, premierul a devenit o marioneta. In cealalta extrema, a coabitarii, presedintele a fost mai degraba izolat de catre prim-ministru, care a preluat toata puterea executiva. Aceasta nu este o normalitate”, afirmat seful Camerei Deputatilor.

Ciolacu a mentionat ca in plan parlamentar si-ar dori sa existe un anumit interes pentru reglementarea motiunii de cenzura constructive, pe modelul german.

„In Romania, partidele politice au transformat motiunile de cenzura intr-un instrument de imagine si prilej de atacuri politice la adresa adversarilor. De aceea, eu cred ca motiunea de cenzura trebuie sa fie clara si nu numai pentru retragerea increderii, ci si acordarea ei unei alte persoane, care sa isi asume de la bun inceput acest rol.

Demiterea premierului trebuie sa conduca automat la desemnarea unui alt prim-ministru. Nu am fi stat acum doua luni fara guvern daca am fi avut acest instrument in Constitutie. In plan guvernamental, cred ca viitoarea Constitutie trebuie sa gaseasca mecanisme mult mai clare de limitare a practicii excesive a ordonantelor de urgenta. Parlamentul nu este o anexa a Guvernului, ci un partener institutional”, a mai afirmat el.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: