„Plosnitele nu discrimineaza”: Infestarea din Paris starneste temeri internationale. Franta inchide sapte scoli

externe

Sapte scoli au fost inchise in Franta din cauza preocuparilor tot mai mari legate de o infestare cu plosnite, a declarat ministrul educatiei, potrivit The Guardian.

„Plosnitele au fost detectate la diferite niveluri in… cred ca 17 institutii, iar in prezent, in timp ce va vorbesc, sapte institutii sunt inchise din acest motiv”, a declarat Gabriel Attal pentru televiziunea France 5.

Saptamana aceasta, Guvernul francez a organizat o serie de intalniri pentru a examina numarul tot mai mare de cazuri raportate de plosnite intr-un moment in care Franta gazduieste Cupa Mondiala de Rugby si se pregateste sa gazduiasca Jocurile Olimpice de la Paris 2024.

Vineri, ministerul Educatiei a declarat Agentiei France-Presse ca cinci scoli cu un total de 1.500 de elevi au fost inchise.
La inceputul acestei saptamani, autoritatile au anuntat ca doua scoli – una din Marsilia si cealalta din Villefranche-sur-Saone, langa Lyon, in sud-estul Frantei – au fost inchise pentru curatare.

„Avem aproape 60.000 de institutii si vorbim doar de cateva zeci aici, dar este adevarat ca aceste cazuri se aduna”, a spus Attal. „Este nevoie de un raspuns imediat, astfel incat sa putem avea institutii tratate in 24 de ore”, a adaugat ministrul.
Attal a spus ca o lista de companii „aprobate si recunoscute” a fost pregatita in colaborare cu Ministerul Sanatatii si agentiile regionale de sanatate „pentru ca directorii scolilor sa aiba contacte si sa ii cheme sa intervina foarte repede”.

O biblioteca municipala din orasul Amiens, din nordul tarii, urmeaza sa se redeschida sambata, dupa ce a fost inchisa cateva zile dupa ce au fost detectate plosnite in spatiile publice de lectura, a declarat primarul orasului, Brigitte Foure „Cainele de cautare nu a gasit nicio urma de daunatori dupa ce biblioteca a fost tratata”, a spus ea.

Se crede ca o zecime din toate gospodariile franceze au avut o problema cu plosnitele in ultimii ani, necesitand de obicei o operatiune de combatere a daunatorilor care costa cateva sute de euro, si care adesea trebuie repetata.

Insectele au fost observate in metroul din Paris, trenuri de mare viteza si pe aeroportul Charles De Gaulle din Paris. Dar cazurile individuale nu au fost confirmate de autoritati, iar RMC TV a raportat ca o investigatie a operatorului de transport parizian RATP nu a gasit nicio plosnita.

Infestarea din Paris a starnit temeri in intreaga lume, spune The Guardian,  deoarece companiile de combatere a daunatorilor raporteaza o crestere a solicitarilor, iar operatorii de transport si hotelierii incearca sa domoleasca temerile.

Avand in vedere ca orasul tocmai a gazduit Saptamana Modei si Cupa Mondiala de Rugby, aducand sute de mii de vizitatori, exista temeri crescande ca problema se va raspandi pe masura ce vizitatorii se pot intoarce acasa cu un suvenir nedorit.

In Marea Britanie, Eurostar a incercat sa-i asigure pe calatori ca suprafetele textile ale trenurilor sale sunt „curatate temeinic in mod regulat”, inclusiv cu caldura, si ca prezenta insectelor precum plosnitele este „extrem de rara”.

Intr-un comunicat, a anuntat ca trenurile vor fi curatate „la cerere sau de indata ce exista cea mai mica indoiala”. Au existat, de asemenea, planuri pentru un „tratament preventiv in intreaga noastra retea”, desi nu s-au oferit detalii suplimentare.

Transport for London a declarat ca va continua monitorizarea si curatarea „riguroasa” a retelelor sale. Directorul executiv al UKHospitality, Kate Nicholls, a declarat ca, desi organizatia cunostea situatia din Franta, „nu exista absolut niciun indiciu sau informatii despre acest lucru in Marea Britanie”.

Dar retelele sociale au starnit deja panica. Saptamana aceasta in Marea Britanie s-a inregistrat o crestere a cautarilor pe Google pentru plosnite, in timp ce tensiunile in trenuri si pe strazi sunt mari, in special in Londra, unde in fiecare zi ajung 15 trenuri Eurostar direct de la Paris.

Pentru cei care si-au pierdut deja somnul din cauza muscaturilor fantoma, interpretarea expertilor asupra „flagelui” raportat la Paris poate sa nu fie linistitor: exista la fel de multe plosnite ca inainte si probabil aproape acelasi numar in Londra si New York.

In timp ce plosnitele se gasesc peste tot unde exista oameni in numar mare, in orasele mari sunt periodic cresteri. New York-ul a avut parte de o „invazie” de plosnite in 2010, care a revendicat magazinul mamut Niketown de pe strada 57 si sediul Google.

Periodicitatea invaziei plosnitelor este greu de separat de o varietate de factori, cum ar fi cresterea temperaturii – acestea se dezvolta in clima si cladiri mai calde – si atentia mass-media.

Desi s-ar putea sa nu existe un risc mai mare decat de obicei de a aduce acasa o plosnita in bagaj, profesionistii in daunatori spun ca panica de la Paris poate ajuta oamenii sa constientizeze amenintarea.

O infestare incepe aproape intotdeauna cu o insecta transportata in casa intr-o valiza sau intr-un obiect de mobilier. Desi fac inevitabil opriri ocazionale in transportul public sau in salile de cinema, sunt putin observate, iar infestarile cu atat mai putin.

Invazia globala a plosnitelor este de fapt o problema creata de noi. Dupa ce au fost aproape eradicate la nivel global la inceputul secolului XX, datorita dezvoltarii unor insecticide puternice, cum ar fi DDT, insectele au dezvoltat o rezistenta la acestea exact in momentul in care calatoriile internationale au luat amploare si au devenit mai „destepte”. Insectele, care acum au un exoschelet mai dur, pot simti cu usurinta ce zone au fost tratate cu pesticide si le pot evita, la fel cum pot face diferenta dintre „cina” si punga in care au calatorit.

Se estimeaza ca 30% din populatia umana nu reactioneaza la muscatura, permitand adesea unei infestari sa ramana netratata pentru mai mult timp.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: