Plumb si Dancila se bucura degeaba: „Plumb va fi respinsa de comisiile Parlamentului European. Va fi rusinos”

politica

Alin Cristian Mituta, membru in conducerea PLUS si un apropiat al liderului grupului Renew Europe, Dacian Ciolos, anunta ca Rovana Plumb va fi respinsa de comisiile Parlamentului European pentru functia de comisar european.

„Noua presedinta a Comisiei a publicat lista noilor comisari propusi de statele membre. Desi i s-a atras atentia pe toate caile ca Rovana Plumb va fi respinsa de Parlamentul European din cauza problemelor de integritate, de competenta si din cauza sustinerii masurilor anti-stat de drept, totusi Viorica Dancila a nominalizat-o oficial pe aceasta.

Rusine nu e sa critici propunerea catastrofala a doamnei Dancila asa cum dumneaei acuza. Rusine va fi cand doamna Plumb va fi respinsa de comisiile Parlamentului European.

Un partid ca PSD care a pierdut alegerile si e in pragul falimentului nu mai are nicio legitimitate sa numeasca comisarul european. Doamna Dancila ar trebui sa consulte obligatoriu presedintele si partidele care au castigat alegerile europene atunci cand face nominalizarea”, a scris Alin Cristian Mituta pe Facebook.

„Rovana Plumb este o rusine pentru aceasta functie”, anunta si europarlamentarul Clotilde Armand.

Europarlamentarii USR PLUS anunta de altfel ca se vor opune numirii Rovanei Plumb in functia de comisar european.

”Guvernul Romaniei, condus de Viorica Dancila, a ignorat mesajele politice clare transmise de partenerii europeni printre care si grupul Renew Europe (a treia forta politica in PE) iar candidatura Rovanei Plumb risca sa fie respinsa la votul din comisiile Parlamentului european. Abia acest lucru va fi daunator Romaniei, nu criticile intemeiate prin care s-au exprimat ingrijorari cu privire la integritatea si competenta candidatei propuse de Guvernul Romaniei. Atentionam Guvernul PSD ca prin insistenta de a o sustine pe Rovana Plumb isi bate joc de aceasta demnitate publica europeana si, daca nu o retrage rapid pe Plumb, se va face de ras si va fi fortat sa vina cu o alta nominalizare dupa respingerea ei in Parlament.

De asemenea, Rovana Plumb a avut in ultimii ani declaratii impotriva valorilor Uniunii Europene si anti justitie si l-a sprijinit constant pe Liviu Dragnea, condamnat pentru coruptie, din functiile publice pe care le-au ocupat. Rovana Plumb a fost cercetata in dosarul prin care insula Belina si bratul Pavel au fost transferate de la Apele Romane la Consiliul judetean Teleorman iar apoi concesionate catre Tel Drum. Parlamentul s-a opus in toamna lui 2017, cand ancheta era abia la inceput, ridicarii imunitatii pentru inceperea urmaririi penale a Rovanei Plumb, acuzata de savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu, din pozitia de ministru al Mediului”, se arata intr-un comunicat de presa.

Presedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, si-a dat luni acordul in ce priveste lista comisarilor desemnati de statele membre, ce i-a fost pusa la dispozitie de Consiliul Uniunii Europene, lista pe care din partea Romaniei figureaza Rovana Plumb.

Potrivit unui comunicat de la Bruxelles, acceptul formulat de viitoarea sefa a executivului comunitar survine dupa o serie de interviuri oficiale pe care aceasta le-a sustinut in ultimele saptamani cu fiecare dintre persoanele propuse de statele membre drept candidati la postul de comisar european.

Lista propusa a comisarilor desemnati se prezinta astfel: Johannes Hahn (Austria), Didier Reynders (Belgia), Mariya Gabriel (Bulgaria), Dubravka Suica (Croatia), Stella Kyriakides (Republica Cipru), Vera Jourova (Cehia), Margrethe Vestager (Danemarca), Kadri Simson (Estonia), Jutta Urplainen (Finlanda), Sylvie Goulard (Franta), Margaritis Schinas (Grecia), Phil Hogan (Irlanda), Paolo Gentiloni (Italia), Valdis Dombrovskis (Letonia), Virginijus Sinkievicius (Lituania), Nicolas Schmit (Luxemburg), Helena Dalli (Malta), Frans Timmermans (Olanda), Janusz Wojciechowski (Polonia), Elisa Ferreira (Portugalia), Rovana Plumb (Romania), Maros Sefcovic (Slovacia), Janez Lenarcic (Slovenia), Ylva Johansson (Suedia), Laszlo Trocsanyi (Ungaria).

Lista trebuie aprobata de Consiliul Uniunii Europene, in conformitate cu art. 17(7) din Tratatul Uniunii Europene, dupa care va fi publicata in Jurnalul Oficial al UE. Marti, Ursula von der Leyen va anunta impartirea portofoliilor si modul in care intentioneaza sa organizeze activitatea viitoarei Comisii Europene.

Josep Borrell (Spania) a fost desemnat Inalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate de catre Consiliul European, in acord cu presedintele ales, Ursula von der Leyen (Germania).

Parlamentul European trebuie apoi sa-si dea acordul pentru intregul Colegiu al comisarilor, inclusiv presedintele si Inaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe si Politica de Securitate / vicepresedinte al Comisiei Europene. Votul va fi precedat de audierea comisarilor desemnati in comisiile relevante ale PE, in conformitate cu regula 125 din Regulamentul de procedura al parlamentului.

Dupa ce Parlamentul European isi da acordul, Consiliul European numeste in mod oficial Comisia Europeana, in aceluiasi baza art. 17(7) din Tratat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: