PNL a decis, lista noilor ministri liberali: Bode si Aurescu dispar, intra Vestea de la Brasov. Gorghiu, ministru al Justitiei

politica

Conducerea PNL a stabilit, marti seara, in urma unei sedinte, cine sunt liberalii care vor prelua portofolii de ministri in Guvernul Ciolacu. Lucian Bode si Bogdan Aurescu nu vor mai fi in guvern.

Ministerul Afacerilor Interne: Catalin Predoiu (vicepremier)

Ministerul Finantelor: Marcel Bolos

Ministerul Justitiei: Alina Gorghiu

Ministerul de Externe: Luminita Odobescu

Ministerul Dezvoltarii: Adrian Vestea

Ministerul Mediului: Mircea Fechet

Ministerul Educatiei: Ligia Deca

Ministerul Culturii: Raluca Turcan

Ministerul Energiei: Sebastian Burduja

UDMR a decis sa fie mai flexibila si sa primeasca ministerele Energiei si Mediului, dar daca nici aceasta oferta nu se va concretiza, o alta nu va fi acceptata, a declarat marti liderul deputatilor Uniunii, Csoma Botond.

El a amintit, intr-o declaratie de presa sustinuta la Parlament, de reuniunea liderilor coalitiei, de la 14,30, prilej cu care s-a discutat despre „ultima oferta facuta in coalitie”, si anume ca UDMR sa preia Ministerul Energiei si sa pastreze Ministerul Mediului pe care l-a condus si pana acum.

„Atunci domnul Kelemen Hunor le-a transmis liderilor coalitiei ca trebuie sa luam o decizie, pentru ca trebuie sa mearga in fata partidului, in fata forurilor statutare, competente, sa luam o decizie. Acest lucru s-a si intamplat. La ora 16.00 a avut loc aceasta sedinta in sistem online, unde am fost de acord cu totii si am decis sa devenim mai flexibili, ca a fost si aceasta acuzatie ca nu suntem flexibili. (…) Si atunci am spus sa nu cream aceasta imagine ca vrem sa fugim de povara guvernarii (…) si in aceste conditii daca putem pastra macar un minister pe care l-am condus si pana acum, atunci sa devenim mai flexibili si sa acceptam aceasta oferta facuta la 14,30 si anume Ministerul Mediului si Ministerul Energiei. Din cate am inteles, dupa aceea au aparut probleme in special la PNL, dansii au spus ca ei nu cedeaza. (…) Daca nici aceasta ultima oferta, care a fost facuta la ora 14,30, nu mai este valabila, nu putem sa spunem ca acceptam si nu acceptam altceva decat aceasta oferta si nu poate sa spuna nimeni ca n-am devenit flexibili, dar se pare ca degeaba am devenit flexibili, pentru ca situatia pana la urma s-a schimbat. (…) Nu noi iesim de la guvernare, sunt in asentimentul domnului presedinte, suntem cumva impinsi in afara guvernarii”, a declarat deputatul UDMR.

Acesta a precizat ca, pe baza ofertei din coalitie, presedintele UDMR a convocat o sedinta a Consiliului National Permanent al Uniunii.

„E un film al absurdului. (…) Domnul Kelemen Hunor nu convoca o sedinta statutara daca nu avea o situatie noua. Daca era aceeasi propunere pe care au facut-o si acum doua zile, cu Energia si cu Sanatatea sau cu Energia si MIPE, acolo am am spus clar ca nu. (…) Au fost trei presedinti la masa, dupa aceea domnul Kelemen Hunor a convocat o sedinta. Cred ca domnul Kelemen Hunor n-a avut aceasta pasiune, sa convoace o sedinta numai de dragul sedintei, nu? Noi am devenit mai flexibili, am spus: „Ok, macar un minister pe acre l-am condus sa ramana totusi”, pentru ca ne-am facut bine treaba la ministerele pe care le-am condus. Ok, s-au schimbat datele problemei, nu mai putem sa pastram ambele ministere, sa nu spuna nimeni ca fugim de povara guvernarii si nu vrem sa guvernam pentru aceasta tara. Si cand am devenit mai flexibili, a aparut o noua intorsatura, o noua schimbare de situatie. Nu stiu, e un pic absurd”, a detaliat Csoma Botond.

Potrivit acestuia, un sprijin parlamentar „este exclus”, pentru ca „ar fi ridicol”.

El a subliniat ca UDMR negociaza, asa cum este in orice societate democratica, dar, in acelasi timp, „nu poate accepta un dictat”.

„Raspunsul nostru este ca putem accepta Energia si Mediul. Acesta este raspunsul nostru. Daca s-au razgandit si Mediul nu mai exista in ecuatie, nu putem participa in continuare la aceasta guvernare. (…) Va spun cu subiect si predicat: acceptam Energia si Mediul. Daca la Mediu nu se poate, din varii motive, nu stiu care sunt calculele colegilor nostri de la PNL, cu parere de rau, noi n-am dorit sa ajungem in aceasta situatie. Noi am dorit sa guvernam si sa guvernam pentru aceasta tara, nu putem participa in aceste conditii la guvernare. (…) Nu e vorba de MIPE, e vorba sa pastram macar un minister pe care l-am condus”, a subliniat Csoma Botond.

Deputatul UDMR a amintit ca liberalii au vrut mai intai Mediul, apoi Dezvoltarea, iar dupa aceea ambele ministere.

„Am spus ca nu putem sa fim de acord, nu suntem carpa nimanui, si dupa aceea am spus „ok, sa devenim mai flexibili, totusi sa pastram un minister pe care l-am condus, si credem ca l-am condus bine – Mediul – si acceptam Energia. Acum nici asta nu se poate. S-a schimbat schimbarea, asta e!”, a spus el.

Intrebat cand va comunica UDMR o decizie finala, Csoma Botond a spus: „Eu cred ca acum am comunicat. (…) Noi ne-am exprimat pozitia, asta este pozitia noastra, cred ca e destul de clara. (…) Noi am vrut stabilitate si am vrut sa participam la guvernare, da chiar in orice conditii nu putem. (…) Cunoastem regulile societatilor democratice si noi jucam dupa reguli”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: