PNL anunta care e linia rosie in coalitia cu PSD. Nu-si doreste ruperea, dar nici nu va ceda

politica

Liderul senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, afirma ca PNL nu este dispus sa renunte la cota unica de impozitare si considera ca partidul este pus in dificultate de faptul ca PSD a adus in discutie subiectul eliminarii cotei unice, fara sa existe o discutie prealabila agreata in coalitie.

„Cota unica este, fara discutie, sistemul de impozitare care a adus foarte mult progres in Romania. In 2004, cand a fost introdusa cota unica, aveam un impozit progresiv, cota maxima era 40%, evaziunea fiscala era in floare, oamenii incercau sa gaseasca tot felul de variante ca sa-si mascheze veniturile, sa nu plateasca taxe si impozite. Atunci a venit guvernul liberal, a propus cota unica si lucrurile s-au asezat. Cota unica incurajeaza munca, este un sistem predictibil si un sistem care aduce bani la buget”, a declarat Daniel Fenechiu, la RFI Romania.

Senatorul a spus ca social-democratii nu i-au consultat inainte sa arunce in spatiul public propunerea.

„Aceasta tema nu este o tema relativ noua, ci o tema care tine de modul in care PSD isi atinge temele politice. PSD se adreseaza in principal categoriei de pensionari si unei categorii de persoane care castiga venituri mici si orice propunere de acest gen, propunere de crestere a impozitarii la cei care au venituri mai mari este un deziderat electoral, care aduce voturi PSD. Da, PSD a adus aceasta tema in discutie, nu a existat nicio discutie prealabila agreata in coalitie (…). Ne pune in dificultate. Cota unica este o institutie introdusa, sustinuta de PNL”.

Daniel Fenechiu a aratat ca „PNL nu este dispus sa renunte la cota unica. Argumentele sunt nu doar cele care tin de faptul ca aceasta cota unica a fost introdusa si este de sorginte liberala, ca stimuleaza munca, stimuleaza acumularea, ci sunt si argumente care tin de specificul de astazi, de criza, de problemele care exista, unde a schimba cota unica cu un sistem progresiv nu face altceva decat sa bulverseze grav economia si sistemul social din Romania”.

Intrebat daca PNL e dispus sa sustina cota unica de impozitare, cu riscul ruperii coalitiei, senatorul a raspuns: „In general, cand e o coalitie, n-o faci pentru ca s-o rupi. Cred ca cota unica este una din liniile rosii”.

Liderii coalitiei se reunesc, luni, la ora 18:00, la Palatul Victoria, in sedinta.

Comentarii: