PNL incurajeaza aducerea de muncitori straini in Romania. Ajutor pentru firmele care importa forta de munca: „Anul acesta este nevoie de 200.000 de oameni”

politica

Deputatul liberal de Timis Ben-Oni Ardelean a declarat, vineri, ca lipsa fortei de munca din Romania reprezinta o preocupare majora si se are in vedere un proiect legislativ in acest sens, prin care sa se acrediteze firmele care aduc muncitori straini si sa fie responsabile pentru acestia.

Deputatul Ardelean a afirmat ca au fost situatii in care muncitori adusi din Orientul indepartat „au disparut” dupa aterizare, de la avion pana la imbarcarea in autobuz, iar Romania nu vrea nici sa blocheze venirea fortei de munca straine, de care firmele de la noi au nevoie, dar nici sa creeze probleme altor tari europene prin fenomenul „Tarzan Visa”.

„Gandim un proiect legislativ in acest sens, prin care sa se acrediteze firmele care aduc muncitori straini, iar acestea sa fie responsabile de muncitorii straini pe care ii aduc, inclusiv pentru cazare si ramanerea lor in Romania, pentru a raspunde pecuniar si penal daca sunt anumite chestiuni, pentru ca altfel cream o problema nu doar romaneasca, ci si europeana in acest sens”, a spus Ben-Oni Ardelean, intr-o conferinta de presa.

Deputatul a punctat ca lipsa fortei de munca este o problema majora nu doar pentru judetul Timis, ci la nivel national, capacitatea Romaniei de a absorbi forta de munca fiind destul de mare. Astfel, in 2021 a fost aprobat un contingent de 50.000 de locuri de munca pentru straini, din care s-au ocupat 47.000 de locuri. Anul acesta, discutiile merg spre 200.000 de locuri, dar Ministerul Muncii poate oferi acum in jur de 70.000 de locuri care se pot suplimenta lunar, in functie de nevoi.

„Diverse ambasade si zona consulara de unde vin acesti muncitori sunt asaltate de un numar foarte mare de cereri de a aduce muncitori in Romania. Ambasada Indiei are acum 7.000 de cereri (de la firme din Romania, n.r.) si sunt doar trei ofiteri consulari, ceea ce inseamna o capacitate de doar 50 de procesari pe zi. Apoi, sunt zone (Vietnam, Nepal, Shri Lanka, Bangladesh) de unde se aduc cei mai multi muncitori dar intervin si alte chestiuni – din 50 de muncitori care au venit, joi, cinci au disparut pe drumul dintre aeroport si autocar – ‘Tarzan Visa’ -, adica vin in Romania si in secunda urmatoare pleaca spre alte tari.

Nu vrem ca Romania sa devina o tara care sa aduca in Europa oameni nedocumentati, ilegali, care sa vina din tarile respective. Am avut discutii cu cei de la Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI) pe aceasta problema, pentru ca si ei sunt asaltati de aceste solicitari majore care vin spre orasele mari, unde este o cerinta foarte mare, cum este Timisoara, unde la nivel judetean somajul declarat este de 0,8% oficial, neoficial probabil ca suntem la minus 0,25%.

Nu trebuie nici sa blocam venirea acestor oameni in Romania, pentru ca este nevoie de ei, dar sa nu cream blocaje nici la nivel consular si nici la nivelul Ministerului de Interne pentru procesarea, monitorizarea si armonizarea acestor politici publice de interes”, a detaliat Ben-Oni Ardelean.

Deputatul liberal a subliniat ca au fost facute demersuri si pentru judetul Timis, in acest sens, dar problema este ca tot ce vine din spatiul non-UE, inclusiv Serbia, trebuie sa treaca prin aceleasi proceduri ca si cei care vin din Sri Lanka sau Bangladesh, de exemplu. Aceeasi problema ca in Timis este si in zona de frontiera cu Ucraina, de unde vine foarte multa forta de munca.

„Muncitorii romani lucreaza in Spania, Grecia, Italia, iar noi trebuie sa aducem forta de munca din Extremul Orient, ceea ce este foarte costisitor si presupune si un risc de securitate”, a aratat Ardelean.

La randul sau, deputatul PNL Marilen Pirtea a punctat ca chiar daca la licitatii de executare a unor lucrari din Timisoara apar mari companii din Bucuresti, acestea vor subcontracta lucrarile unor firme care lucreaza tot cu muncitori straini, deci problema fortei de munca ramane.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: