PNL, primul proiect de lege care vizeaza CCR. Un tanar deputat vrea sa impuna CCR sa nu mai amane cu lunile pronuntarea deciziilor: „Maxim 45 de zile”

politica

Curtea Constitutionala, Inalta Curte, pensii speciale

Deputatul PNL Alexandru Kocsis a depus la Parlament o initiativa legislativa potrivit careia Curtea Constitutionala trebuie sa decida asupra constitutionalitatii legilor in termen de 45 de zile de la primirea cererii.

„Curtea Constitutionala decide asupra constitutionalitatii legilor inainte de promulgarea acestora, la sesizarea presedintelui Romaniei, a unuia dintre presedintii celor doua Camere, a Guvernului, a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Avocatului Poporului, a unui numar de cel putin 50 de deputati sau de cel putin 25 de senatori, in termen de 45 de zile de la primirea cererii.

In termen de cel mult 15 zile de la primirea cererii, presedintele Curtii Constitutionale stabileste termenul pentru dezbateri. Pentru respectarea termenului, dezbaterile vor avea loc la data stabilita de presedintele CCR, chiar daca nu s-au primit toate punctele de vedere.

In cazul in care CCR ramane in pronuntare, presedintele anunta ziua stabilita pentru aceasta. Pronuntarea poate fi amanata pentru un termen care nu poate depasi 30 de zile, cu respectarea termenului stabilit de 45 de zile. In condica de sedinta se va trece in momentul pronuntarii si termenul la care au avut loc dezbaterile”, prevede proiectul.

Potrivit initiatorului, „scopul actului normativ este de a conduce la solutionarea cu celeritate a cauzelor avand ca obiect controlul de constitutionalitate a priori exercitat de catre CCR, in sensul stabilirii unor termene maxime pentru fixarea primului termen de judecata si pronuntarii solutiei”.

Initiatorul arata ca Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale contine prevederi care pot duce la amanarea la nesfarsit a pronuntarii in privinta proiectelor de lege aprobate de Parlament, sustinand ca „articolul 16 al 2 al legii nu prevede niciun termen pentru programarea dezbaterilor care vizeaza proiectele de lege”.

El mentioneaza ca exemplu cazul legii pentru modificarea si completarea legii privind Codul fiscal, care avea ca obiect eliminarea pensiilor speciale, adaugand ca „lipsa celeritatii in solutionarea obiectiei de neconstitutionalitate de catre Curtea Constitutionala nu a creat numai incertitudine si insecuritate juridica, dar a impietat si asupra procesului de elaborare a proiectiilor bugetare asupra exercitiului financiar urmator”.

Deputatul a sustinut ca aceasta conduita a CCR nu este lipsita de precedent.

„Ritmul de solutionare al obiectiilor de neconstitutionalitate este cu atat mai nejustificat, in conditiile in care, conform unei statistici publicate de catre CCR referitoare la situatia dosarelor solutionate si a deciziilor pronuntate in anul 2019, sesizarile care au vizat controlul de constitutionalitate inainte promulgarii au totalizat 42 de dosare”, a mai sustinut acesta.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: