Politia Capitalei, precizari dupa agresarea si incatusarea tanarului care a proiectat #Rezist pe Muzeul de Arta din Capitala. De ce l-au imobilizat

news

Cristian Mihai Dide, tanarul care a proiectat mesajul #rezist pe Muzeul de Arta din Capitala vineri seara, cu ocazia festivalului Spotlight, a fost amendat pentru ca a refuzat sa se legitimeze, a folosit expresii injurioase si a avut un comportament prin care a tulburat ordinea si linistea publica, a informat, luni, Politia Capitalei.

„Politistii care s-au deplasat la adresa au raspuns unei solicitari formulate prin sistem 112 si, asa cum este bine cunoscut, politistii au obligatia de a raspunde la orice apel de urgenta. Primul pas intr-un asemenea caz este legitimarea persoanei/persoanelor gasite in locatia indicata in apel. In situatia in care persoana refuza legitimarea, ne aflam in situatia prevazuta de art.2, pct.31 din Legea nr.61/1991, reprezentand contraventie ‘refuzul unei persoane de a da relatii pentru stabilirea identitatii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul politiei, la cererea ori la invitatia justificata a organelor de urmarire penala sau de mentinere a ordinii publice, aflate in exercitarea atributiilor de serviciu'”, se precizeaza in comunicatul Directiei Generale a Politiei Municipiului Bucuresti (DGPMB).

De asemenea, cu referire la aceeasi situatie, persoana a fost sanctionata contraventional si pentru faptul ca a adresat expresii injurioase, contraventie prevazuta tot in actul normativ mentionat anterior, la art.2, pct.1 – „savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice”.

„Avand in vedere situatia concreta si faptul ca persoana a refuzat sa prezinte un act de identitate, a fost necesara imobilizarea sa si conducerea la sectia de politie, masura aplicata in conformitate cu Legea nr.218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane”, se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, in cazul respectiv a fost necesara imobilizarea persoanei tinand cont si de caracteristica zonei, si anume o terasa exterioara de la etajul opt al unui bloc de locuinte, orice bruscare, orice pierdere de echilibru putand avea consecinte deosebit de grave pentru toti cei prezenti.

„Concluzionam ca politistii au actionat in deplina legalitate, au intervenit in urma unui apel in sistem 112 si au aplicat masurile in conformitate cu actele normative mentionate”, mai precizeaza Politia.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: