externe

Politia franceza, atacata pentru ca a permis un miting neo-nazist la Paris de Ziua Victoriei

Politia pariziana si ministrul francez de interne s-au confruntat, luni, cu critici cu privire la motivul pentru care a fost autorizat un mars al aproximativ 600 de neonazisti pe strazile capitalei in weekend, potrivit France 24.

Mitingul de sambata al extremistilor imbracati in negru a avut loc in timp ce autoritatile reprimau protestatarii care venisera cu cratite, si instituirea unor noi restrictii luni pentru a-l proteja pe presedintele Emmanuel Macron de zgomot.

La marsul de sambata printr-un cartier de lux din Paris au participat cateva sute de barbati din grupuri de extrema-dreapta marsaluind cu steaguri si scandand sloganuri pentru a comemora moartea in 1994 a activistului de extrema dreapta, Sebastien Deyzieu.

Protestul a fost autorizat de autoritatile orasului, iar politia a putut fi vazuta patruland in apropiere.
Senatorul socialist David Assouline i-a cerut ministrului de Interne Gerald Darmanin „sa dea explicatii”.

„Este inacceptabil sa fi permis defilarea a 500 de neo-nazisti si fascisti in inima Parisului. Organizatiile lor, afisarea ideologiei lor, sloganurile, insemnele sunt la fel de mult o insulta la adresa mortilor, precum o incitare la ura rasiala”, a scris el. pe Twitter.

Franta si-a marcat luni traditionala sarbatoare publica de 8 mai pentru a comemora victoria fortelor aliate asupra Germaniei naziste in 1945 si vietile pierdute in lupta impotriva fascismului.

Ian Brossat, purtatorul de cuvant al Partidului Comunist, a glumit ca „cratitele sunt in mod clar mai periculoase decat bocancii”.

Organizatia de caritate de stanga Attac a scris, de asemenea, ca extrema dreapta „isi demonstreaza ura care nu este pedepsita, in centrul Parisului, in timp ce statul incearca sa scoata in afara legii loviturile in cratite”.

Departamentul de politie din Paris a reactionat luni explicand ca nu are competentele legale pentru a preveni o demonstratie decat daca exista un „risc dovedit pentru ordinea publica”.

„Avand in vedere ca aceasta demonstratie nu a creat probleme de ordine publica in anii anteriori, prefectul Parisului nu a fost in masura sa ia masuri pentru interzicerea acesteia”, se arata intr-un comunicat.

In ianuarie a mai avut loc o incercare de a opri un miting cu torte aprinse a grupului de extrema dreapta „Paris Pride”, care a fost anulat de un judecator dupa un apel al organizatorilor.

Manifestatiile au fost interzise luni in jurul Champs-Elysees din Paris, unde Macron a participat la o ceremonie de 8 mai la Arcul de Triumf.

Politia din estul Lyonului a interzis luni demonstratii in apropierea unui memorial de razboi unde Macron trebuia sa-i aduca un omagiu eroului rezistentei franceze Jean Moulin.

Un recurs al sindicatului CGT a fost respins de o instanta locala.

Membrii guvernului au fost urmariti de protestatarii care loveau in cratite de cand Macron a promulgat reforma pensiilor.

Manifestatia de extrema-dreapta de sambata de la Paris s-a incheiat cu participantii scandand „Europa, tineret, revolutie”, sloganul violentei grupari studentesti de extrema-dreapta GUD, care a avut influenta in anii 1990, a declarat un reporter AFP.

Doi fosti membri ai GUD, Axel Loustau si Olivier Duguet, care au colaborat anterior indeaproape cu liderul politic de extrema-dreapta franceza, Marine Le Pen, au fost fotografiati la mitingul de sambata, a informat luni site-ul Mediapart.

Ministerul de Interne a interzis o serie de grupuri extremiste anti-imigratie in ultimii ani, inclusiv Generation Identitaire si Zouaves Paris.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Pretul saormelor s-a dublat in Germania, problema a fost dezbatuta chiar si de cancelarul Scholz. Un nou termen isi face loc in politica germana: donerflatia

In Germania, doner kebab (similar cu faimoasa saorma din Romania), odinioara accesibil, a devenit emblema…

2 ore ago

Romanca, legaturi cu cartelul Sinaloa din Mexic. A fost arestata in Spania intr-o afacere cu o cantitate uriasa de droguri

Politia spaniola a anuntat joi confiscarea a 1.800 de kilograme de metamfetamina pe care unul…

23 de minute ago

Cine sunt primarii care au atras finantari-record din PNRR (P)

Primarii USR au profitat din plin de fondurile europene din PNRR, programul facut de USR…

44 de minute ago

Ambasadoarea SUA, nevoita sa dezminta un fake news lansat de Ciolacu. Cand vor reusi romanii sa scape de vize pentru SUA, cel mai devreme

Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, l-a contrazis pe premierul Marcel Ciolacu, care sustinea ca romanii vor…

55 de minute ago

Unde au gresit garzile de corp ale lui Robert Fico: „Era haos acolo, acest lucru e evident si este vorba despre un esec”

Mai multi experti din Slovacia au criticat joi masurile de securitate pentru protectia premierului Robert…

2 ore ago