Politia israeliana a folosit grenade asomatoare si tunuri cu apa pentru a reprima protestele impotriva reformei judiciare

externe

Protestele antiguvernamentale din Israel au devenit, miercuri, violente, pentru prima data, cand politia a tras grenade asomatoare si cu un tun cu apa asupra demonstrantilor care au blocat o autostrada din Tel Aviv. Reprimarea a survenit la scurt timp dupa ce ministrul israelian al securitatii nationale a cerut un raspuns dur fata de cei pe care i-a numit „anarhisti”, potrivit France 24.

Ciocnirile s-au produs cand mii de oameni din intreaga tara au lansat o „zi nationala a perturbarii” impotriva planului guvernului de a revizui sistemul judiciar din Israel.

Aliatii premierului Benjamin Netanyahu spun ca programul este menit sa reduca influenta judecatorilor nealesi. Dar criticii, inclusiv lideri influenti din afaceri si fosti militari, spun ca Netanyahu impinge tara catre un guvern autoritar si se afla intr-un conflict clar de interese, el vizand judecatori in timp ce este anchetat pentru acuzatii de coruptie.

De cand guvernul lui Netanyahu a preluat mandatul in urma cu doua luni, zeci de mii de oameni au iesit in strada pentru a protesta impotriva schimbarilor, care, spun ei, pune in pericol sistemul fragil de control si echilibru al Israelului. Totusi, miercuri a fost prima data cand politia a folosit forta impotriva multimilor.

Guvernul avanseaza cu modificarile legale si o comisie parlamentara avanseaza cu un proiect de lege care ar slabi Curtea Suprema.

Criza a trimis unde de soc in Israel si a devenit o provocare serioasa pentru Netanyahu. Un val de violente israeliano-palestiniene in Cisiordania ocupata a agravat problemele.

Netanyahu si guvernul sau, format din ultranationalisti, i-au catalogat pe protestatari drept anarhisti, fara sa condamne multimea de colonisti din Cisiordania care a incendiat un oras palestinian la inceputul acestei saptamani.

Revizuirea legislativa a starnit un scandal fara precedent, cu saptamani de proteste in masa, critici din partea expertilor in drept si demonstratii rare ale rezervistilor din armata care s-au angajat sa nu respecte ordinele in temeiul a ceea ce ei spun ca va fi o dictatura dupa trecerea revizuirii. Liderii de afaceri, sectorul tehnologic in plina expansiune al tarii si economistii de frunte au avertizat asupra tulburarilor economice din cauza schimbarilor judiciare. Aliatii internationali ai Israelului si-au exprimat ingrijorarea.

In primele scene de tulburari de la inceputul protestelor in urma cu doua luni, politia a venit calare in centrul Tel Avivului, a aruncat grenade asomatoare si a folosit un tun cu apa impotriva a mii de protestatari care scandau „democratie” si „stat politienesc”.

Un videoclip postat pe retelele de socializare a aratat un ofiter de politie cu genunchiul pe gatul unui protestatar, iar un altul a aratat un barbat caruia se spune ca i-a fost smulsa urechea de o grenada asomatoare.

In fata politiei, protestatarii au scandat, de asemenea, „unde ati fost”, o referire la absenta fortelor de securitate in timpul atacului colonistilor asupra orasului palestinian Hawara, pentru care armata a spus ca nu a fost pregatita.

Politia a spus ca protestatarii au aruncat cu pietre si sticle cu apa in ofiteri si ca au arestat 39 de persoane pentru tulburarea linistii, in timp ce 11 persoane au fost spitalizate cu diverse rani, potrivit Centrului Medical Tel Aviv Sourasky.

Miercuri, protestatarii au blocat autostrada principala din Tel Aviv si pe cea care leaga orasul de Ierusalim, oprind traficul la orele de varf pentru aproximativ o ora. In garile aglomerate din Tel Aviv, protestatarii au impiedicat plecarea trenurilor blocandu-le usile.

Ministrul Securitatii Nationale Itamar Ben-Gvir, un ultranationalist acuzat ca politizeaza politia, a promis ca va adopta o linie dura. El a cerut politiei sa previna blocajele drumurilor, etichetandu-i pe manifestanti drept „anarhisti”.

Netanyahu a spus ca Ben-Gvir are tot sprijinul sau. „Nu vom tolera violenta impotriva politiei, blocarea drumurilor si incalcarile flagrante ale legilor tarii. Dreptul la protest nu este dreptul la anarhie”, a spus el.

Netanyahu l-a invinuit si pe liderul opozitiei, Yair Lapid, ca a instigat la anarhie. Lapid a cerut politiei sa dea dovada de retinere si a spus ca guvernul lui Netanyahu si-a pierdut controlul.

„Protestatarii sunt patrioti”, a scris Lapid pe Twitter. „Ei lupta pentru valorile libertatii, justitiei si democratiei. Rolul politiei este de a le permite sa-si exprime opiniile si sa lupte pentru tara pe care o iubesc.”

Mii de protestatari au iesit in orase din intreaga tara fluturand steaguri israeliene. Parintii au marsaluit cu copiii lor, lucratorii din tehnologie au plecat de la serviciu pentru a se alatura demonstrantilor, iar medicii au protestat in fata spitalelor, in fata Knesset-ului sau a parlamentului si la resedinta oficiala a lui Netanyahu din Ierusalim.

Ministrul Justitiei Yariv Levin, principalul arhitect al revizuirii legislatiei, a declarat, marti, ca coalitia isi propune sa introduca in lege unele dintre proiectele de revizuire judiciara in luna viitoare, inainte ca parlamentul sa intre in vacanta de Paste.

De asemenea, Knessetul urmeaza sa voteze o propunere separata care l-ar proteja pe Netanyahu in cazul in care s-ar incerca revocarea sa din functie, o miscare care vine in urma apelurilor adresate procurorului general al tarii de a-l declara „inapt”.

Netanyahu a fost centrul unei crize politice de ani de zile in Israel, fostii aliati intorcandu-se impotriva lui si refuzand sa stea cu el in guvern din cauza acuzatiilor de coruptie. Acea tulburare politica, cu cinci alegeri in patru ani, a culminat cu revenirea la putere a lui Netanyahu la sfarsitul anului trecut, cu partidele ultranationaliste si ultraortodoxe ca parteneri in actualul guvern de extrema dreapta.

Detinand o putere politica imensa, acesti aliati si-au asigurat portofolii importante in guvernul lui Netanyahu. Inainte de a intra in politica, Ben-Gvir de exemplu, a fost arestat de zeci de ori si a fost o data condamnat pentru incitare la violenta si sprijin pentru un grup terorist.

Ministrul de Finante Bezalel Smotrich, un lider de colonisti din Cisiordania, a primit autoritate asupra unor parti ale teritoriului.

Ei au promis ca vor lua o atitudine dura impotriva palestinienilor, care a crescut tensiunile in ultimele saptamani.

Smotrich a cerut public un raspuns dur la uciderea a doi israelieni in Cisiordania de catre un barbat inarmat palestinian, spunand ca Israelul ar trebui sa „isi faca de cap”, cu putin timp inainte de violenta mafiota de duminica. Desi a cerut mai tarziu retinere, el a mai spus miercuri ca Hawara, orasul palestinian care a fost atacat, ar trebui „sters de pe fata pamantului”.

Pe langa proteste, guvernul lui Netanyahu, cel mai de dreapta al Israelului din toate timpurile, incepe sa prezinte fisuri timpurii, la doar doua luni de la mandat.

Guvernul spune ca modificarile legale sunt menite sa corecteze un dezechilibru care a dat instantelor prea multa putere si le-a permis sa se amestece in procesul legislativ. Ei spun ca revizuirea va eficientiza guvernarea si ca alegerile de anul trecut, care l-au readus la putere cu o majoritate slaba in parlament, le-au dat mandatul de a face schimbarile.

Criticii spun ca revizuirea va rasturna sistemul de control si echilibru al Israelului, acordand premierului si guvernului putere neingradita si impingand tara catre autoritarism.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: