Politia si Jandarmeria iau cu asalt statiunile de la mare si munte. Tataru anunta ca este posibila prelungirea starii de alerta

politica

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat vineri ca se poarta discutii privind prelungirea starii de alerta si dupa 15 iulie. Secretarul de stat MAI, Bogdan Despescu, a spus si el ca „vom creste numarul echipajelor, al patrulelor in teren, in special in statiunile de la mare si de la munte”.

„La acest moment avem un numar scazut de locuri in terapie intensiva in Bucuresti. Putem gestiona situatia, dar haideti sa respectam regulile. Suntem intr-un moment in care cu totii trebuie sa gestionam o situatie. Trebuia sa avem masuri de relaxare la 1 iulie, le-am amanat.

Referitor la deciziile CCR, tin sa mentionez ca lucram la un proiect de lege si avem acea rugaminte ca toti factorii implicati sa se implice activ pentru a putea gestiona o situatie pe care inca o controlam. Lucram la un proiect de lege si avem rugamintea ca toti factorii implicati sa se gestioneze activ acesta situatie, vom clarifica toate apsctele si vom reveni si cu un ordin de ministru legat de izolare.

Avem un corp medical care detine in acest moment controlul, dar interpretarea particulara a acestor decizii pot duce la efecte nedorite. Recomand corpului medical ca fiecare pacient sa aiba explicatii despre ce inseamna carantina si izolare.

Recomandarea de izolare nu este o recomandare strict medicala. Daca acum aveam rata de transmitere de 0,6 astazi avem o rata de 1,4. In pofida a tot ce se discuta, se intrevede pe fake news-uri, ramane o regula de baza. Este pentru ce inseamna familiile dumneavoastra, varstnici si persoane din jurul nostru.

Ramane valabil articolul penal de zadarnicire a bolilor.

Lucram la un proiect legislativ, suntem in masura sa reglementam articolele care sunt declarate neconstitutionale. Izolarea trebuie sa existe, internarea persoanelor cu simptomatologie trebuie sa fie necesara. Avem focare care se nasc dincolo de cele pe care le stiam vechi.

In acest moment nu avem pericolul instituirii starii de urgenta”, a declarat Tataru.

Prezent la conferinta de presa, chestorul Bogdan Despescu a precizat ca pe litoral vor patrula echipaje mixte de politisti si jandarmi care vor supraveghea sa nu mai existe cazuri de nerespectare flagranta a regulilor de distantare sociala.

„Vom creste numarul echipajelor, al patrulelor in teren, in special in statiunile de la mare si de la munte. Vor fi organizate actiuni cu forte marite, inclusiv detasate in tara si din IGPR, Jandarmerie si alte institutii din domeniu. Acolo unde se vor constata abateri se vor dispune inclusiv suspendarea activitatii operatorilor economici”, a spus Despescu.

Mai mult despre: ,

Comentarii: