Politist din Iasi, prins ca ambala dulciuri cu droguri la o fabrica locala. El a sustinut ca nu stia ce contin acestea

news

Alexandra Macesanu, Luiza Melencu, crima, Caracal, Gheorghe Dinca, politisti, abuz in serviciu, proces

Un politist din Iasi a fost retinut pentru 24 de ore dupa ce a fost prins impachetand dulciuri care contineau substante psihoactive, au anuntat surse judiciare pentru aktual24.ro.

Politistul ambala dulciurile in timpul liber, lucrand pentru o fabrica perchezitionata marti de procurori, si a sustinut ca nu stia ce contin acestea.

„Inspectoratul de Politie Judetean Iasi a fost informat de catre D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iasi cu privire la faptul ca, fata de un angajat al institutiei, a fost pusa in miscare actiunea penala si a fost luata masura retinerii pentru 24 de ore.

In conformitate cu prevederile legale, cel in cauza a fost pus la dispozitie, urmand ca, in functie de evolutia anchetei, sa fie dispuse celelalte masuri prevazute de lege.

Precizam ca actiunea din data de 19.09.2023 a beneficiat si de sprijinul Inspectoratului de Politie Judetean Iasi.

De asemenea, Inspectoratul de Politie Judetean Iasi se delimiteaza ferm de orice activitate care nu este in concordanta cu legea.

Indiferent de calitatea persoanei care incalca prevederile legale, se vor lua toate masurile prevazute de lege.

Sustinem toate activitatile specifice procedurilor penale si avem ca deziderat functionarea sistemului doar cu politisti integri si profesionisti!”, a anuntat IPJ Iasi.

Politistii si procurorii DIICOT au efectuat marti peste 120 de perchezitii la o grupare specializata in operatiuni de vapat, acestea folosind substante cu efecte psihoactive.

Surse apropiate anchetei au declarat pentru aktual24.ro ca sunt vizate fabrica CanX CBD din satul Balciu (Iasi) si un magazin de pe Calea Victoriei, „Legal Zik”.

„La data de 19 septembrie a.c., politistii Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Iasi, impreuna cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iasi, efectueaza 121 de perchezitii domiciliare, in judetele Iasi, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamt, Bacau, Brasov, Constanta, Cluj, Maramures, Dolj, Braila, Galati, Vrancea, Arges, Buzau, Botosani, Suceava, Timis, Arad, Mures, Harghita, Vaslui si in municipiul Bucuresti, intr-o cauza vizand savarsirea infractiunilor de constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni cu produse stiind ca acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fara a detine autorizatie eliberata in conditiile legii.

Astfel, incepand cu finele anului 2022, mai multe persoane, care ar fi fost angajate sau ar fi controlat doua societati comerciale, din judetul Iasi, ar fi constituit un grup infractional organizat, avand ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea si alte operatiuni cu substante susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Acestea ar fi produs si comercializat dispozitive electronice de vapat si produse de tip „edibles” (jeleuri, prajituri, drajeuri) cunoscand ca au in compozitie substante susceptibile de a avea efecte psihoactive, descoperindu-se, in cursul investigatiilor, substantele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P si, in unele cazuri, inclusiv THC.

In perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupului infractional ar fi produs, in vederea comercializarii, peste 100.000 de dispozitive de tip „VAPE”, care ar fi continut substante care produc efecte psihoactive (HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P) de natura a pune in pericol viata persoanelor care le consuma.

Investigatiile efectuate au relevat o crestere exponentiala in randul tinerilor (preponderent in zona scolilor si liceelor) a consumului de produse de tip „Vape”, care au in compozitie derivati din plante de canabis si, prin urmare, un efect psihoactiv.

O parte dintre aceste produse au in componenta un produs chimic, derivat al THC-ului (obtinut in mod sintetic), cu denumirea generica HHC (hexahydrocannabinol), substanta ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stari de euforie, halucinatii si chiar probleme medicale temporare), asemanatoare consumului de canabis si comparabile celor induse de consumul noilor substante psihoactive.

Din cercetarile efectuate a mai reiesit ca dispozitivele de tip „vape” care au in componenta HHC ar fi comercializate preponderent pe piata online (site-uri de specialitate si site-uri notorii care au ca obiect de activitate comertul general cu diferite produse), dar si in cadrul unor magazine situate in centre comerciale.

Cu privire la potentialul psihoactiv al substantei HHC, EU Early Warning System (EWS) a emis primele avertizari in luna octombrie 2022, substanta in sine fiind in prezent intens monitorizata de catre European Monitoring Center for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA).

Avand in vedere acest aspect, comercializarea produselor ce contin HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P intra sub incidenta Legii nr. 194 din 2011, republicata, privind combaterea operatiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decat cele prevazute de acte normative in vigoare.

In urma investigatiilor, au fost identificate 28 de societati care ar fi comercializat astfel de produse, la nivel national, profitand de faptul ca dispozitivele de tip „vape” se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vandute oricarei persoane.

De asemenea, s-a stabilit faptul ca minorii ar fi avut acces la aceste substante care le pun in pericol viata, iar persoanele care le-ar fi vandut astfel de produse, desi ar fi cunoscut efectele pe care le au substantele din compozitia lor, le-ar fi comercializeaza fara nicio restrictie, inclusiv minorilor.

42 de persoane urmeaza sa fie aduse pentru audieri la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iasi.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Directia Operatiuni Speciale si Unitatea Centrala de Analiza a Informatiilor din Politia Romana, precum si de Biroul Tehnic si de Criminalistica din cadrul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrala.

Actiunea se desfasoara cu sprijinul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate, brigazilor de combatere a criminalitatii organizate din Bucuresti, Ploiesti, Pitesti, Timisoara, Cluj, Suceava, Bacau, Galati, Craiova, serviciilor de combatere a criminalitatii organizate din Arad, Sibiu, Hunedoara, Botosani, Harghita, Satu Mare, Baia Mare, Braila, Vrancea, Neamt, Buzau, Inspectoratului de Politie Judetean Iasi si al Jandarmeriei Romane.

Facem precizarea ca, pe parcursul intregului proces penal, persoanele cercetate beneficiaza de drepturile si garantiile procesuale prevazute de Codul de procedura penala, precum si de prezumtia de nevinovatie”, se anunta in comunicatul autoritatilor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: