Politista insarcinata in 8 luni, ucisa de talibani in fata copiilor ei. Talibanii confirma informatiile

externe

Militantii talibani din Afganistan au impuscat mortal o politista intr-un oras de provincie, au declarat martori pentru BBC.

Femeia, numita in presa locala Banu Negar, a fost ucisa in casa familiei, in fata rudelor, in Firozkoh, capitala provinciei centrale Ghor.

Uciderea are loc pe fondul unor informatii tot mai numeroase privind escaladarea represiunii impotriva femeilor in Afganistan.

Talibanii au declarat pentru BBC ca nu au fost implicati in moartea lui Negar si ca investigheaza incidentul.

Purtatorul de cuvant Zabiullah Mujaheed a declarat: „Suntem la curent cu incidentul si confirm ca talibanii nu au ucis-o. Investigatia noastra este in curs de desfasurare.”

El a adaugat ca talibanii au anuntat deja o amnistie pentru persoanele care au lucrat pentru administratia anterioara si a pus uciderea lui Negar pe seama „dusmaniei personale sau a altceva”.

Detaliile incidentului sunt inca vagi, deoarece multi locuitori din Firozkoh se tem de represalii daca vorbesc. Dar trei surse au declarat pentru BBC ca talibanii au batut-o si impuscat-o mortal pe Negar in fata sotului si a copiilor ei sambata.

Rudele au furnizat imagini grafice care arata sangele imprastiat pe un perete din coltul unei camere si un cadavru, cu fata puternic desfigurata.

Familia spune ca Negar, care lucra la inchisoarea locala, era insarcinata in opt luni.

Trei barbati inarmati au ajuns sambata la casa si au perchezitionat-o inainte de a-i lega pe membrii familiei, spun rudele. Intrusii au fost auziti vorbind in araba, a declarat un martor.

De la preluarea puterii, la 13 august, talibanii au incercat sa se prezinte ca fiind mai toleranti decat sugereaza reputatia lor, insa in unele parti ale Afganistanului sunt inca raportate incidente privind brutalitati si represiune.

Grupurile pentru drepturile omului au documentat crime din razbunare, detentii si persecutii ale minoritatilor religioase. Talibanii au declarat oficial ca nu vor cauta sa se razbune pe cei care au lucrat pentru fostul guvern.

Sambata, oficialii talibani au dispersat o demonstratie a zeci de femei din Kabul care cereau continuarea drepturilor obtinute de la sfarsitul perioadei anterioare de putere a talibanilor.

Grupul spune ca talibanii le-au atacat cu gaze lacrimogene si spray-uri cu piper in timp ce incercau sa mearga de pe un pod pana la palatul prezidential.

Intre timp, se pare ca luptele continua in Valea Panjshir, la nord de Kabul. Provincia este singura parte a Afganistanului care se opune in mod activ regimului taliban.

Talibanii spun ca fortele lor se afla acum in capitala provinciei, Bazarak, unde au provocat „numeroase victime”.

Dar Frontul National de Rezistenta din Afganistan, aflat in opozitie, a acuzat anterior talibanii ca raspandesc propaganda falsa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: