externe

Politisti din 17 tari au destructurat o banda globala de infractori care au inselat zeci de mii de oameni prin „phishing”

Politistii din 17 tari au destructurat o banda acuzata de utilizarea unui serviciu tehnologic care ii ajuta pe infractori sa foloseasca mesaje text frauduloase pentru a fura de la victime, relateaza BBC.

Au fost arestate 37 de persoane din intreaga lume, iar autoritatile sunt pe cale sa contacteze victimele.

Politistii spun ca persoanele tinere care au crescut cu internetul au fost cele mai susceptibile de a cadea in capcana inselaciunii de tip „phishing”.

Tehnologia le permitea escrocilor sa bombardeze victimele cu mesaje menite sa le pacaleasca sa faca plati online.

Politia a luat in vizor site-ul LabHost, care a ajutat infractorii sa trimita mesajele si sa directioneze victimele catre site-uri web false. Acestea pareau a fi servicii legitime de plata sau de cumparaturi online.

Acest site le-a permis infractorilor sa fure date personale, inclusiv 480.000 de numere de card si 64.000 de coduri PIN, cunoscute in jargonul infractional ca „fullz data”, a declarat politia.

Detectivii nu stiu cati bani au fost furati, dar estimeaza ca site-ul LabHost a obtinut profituri de aproape 1,25 milioane de dolari.

Arestarile au fost rezultatul unei operatiuni care a durat doi ani si la care au participat Politia Metropolitana, Agentia Nationala de Combatere a Criminalitatii, Politia orasului Londra si organisme de aplicare a legii din 17 tari.

In Regatul Unit, au fost retinuti 24 de suspecti, cu arestari pe aeroporturile Luton si Manchester.

In Regatul Unit, se crede ca 70.000 de victime au fost pacalite sa isi dea datele online.

Aproximativ 25.000 de persoane, care au fost identificate, vor primi mesaje text prin care vor fi avertizate cu privire la serviciile de plata online false si la site-urile de cumparaturi cu care infractorii le-ar fi putut fura banii.

Activitatile bandei au fost descoperite in 2022 de catre Cyber Defence Alliance, o mica echipa de investigatori finantata de organismele financiare britanice pentru a se infiltra in retelele criminale de pe dark web.

Un oficial al aliantei a declarat: „Daca nu construim o retea pentru a invinge o retea criminala, vom fi coplesiti”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Anunt surpriza al Ucrainei, primele avioane F-16 sosesc imediat dupa Paste. Avioanele vin din Danemarca, Olanda, Norvegia si Belgia

Ucraina va incepe sa opereze cu avioane F-16 dupa Pastele ortodox din 5 mai, a…

7 ore ago

Revolta pe marginea unei afaceri urat mirositoare, in Tara Fagarasului. „Facem o Rosie Montana la Ucea, daca nu intelegeti!”

„Cea mai mare groapa de gunoi a Europei” ar urma sa fie amplasata in zona…

7 ore ago

Irlanda: Politia a desfiintat tabara de migranti din centrul Dublinului

In mijlocul unei dispute diplomatice cu Marea Britanie cu privire la repatrierea migrantilor, autoritatile irlandeze…

8 ore ago

Politicienii germani cer ca apelurile pentru introducerea legii Sharia in Germania sa fie pedepsite cu inchisoarea si cu retragerea cetateniei

Un politician bavarez a cerut, miercuri, pedepse mai dure pentru cei care pledeaza ca Germania…

8 ore ago

Marea Britanie: Un adolescent de 17 ani a fost retinut pentru tentativa de omor dupa ce a ranit trei persoane

Un adolescent in varsta de 17 ani a fost retinut, miercuri, pentru tentativa de omor,…

8 ore ago