externe

Polonia a semnat un acord cu Marea Britanie privind achizitionarea celor mai noi sisteme de aparare antiaeriana pentru 2,4 miliarde de euro

Marea Britanie si Polonia au semnat un acord in valoare de 1,9 miliarde de lire sterline (peste 2,4 miliarde de euro) pentru a furniza Poloniei cel mai modern sistem britanic de aparare aeriana, informeaza postul de radio polonez RMF FM, preluat de Eurointegration.

Potrivit termenilor acordului, 22 de baterii poloneze de aparare aeriana, care fac parte din programul Pilica+, vor fi echipate cu rachete antiaeriene modulare (CAMM) si lansatoare fabricate de firma britanica MBDA.

CAMM este sistemul de aparare antiaeriana de ultima generatie aflat in serviciul fortelor terestre si navale britanice. Rachetele pot fi folosite pentru a proteja trupele desfasurate sau infrastructura critica. Ele pot lovi un obiect de marimea unei mingi de tenis care se deplaseaza cu viteza sunetului de la o distanta de 25 km. CAMM-urile se afla deja in Polonia, unde au fost instalate de armata britanica pentru a proteja spatiul aerian al tarii dupa invazia rusa in Ucraina.

Este unul dintre cele mai mari acorduri bilaterale de aparare aeriana intre membrii europeni ai NATO si reprezinta punctul culminant al unor luni de cooperare stransa intre Marea Britanie si Polonia.

Este, de asemenea, cel mai recent dintr-o serie de acorduri de aparare incheiate de Regatul Unit cu Polonia, dupa un acord de cooperare privind achizitionarea si operarea a trei fregate Arrowhead-140, o varianta a navei de razboi britanice, si acordul de anul trecut privind cooperarea stransa in domeniul apararii antiaeriene integrate, care prevedea livrarea urgenta a kitului initial de sisteme CAMM.

„Jucam un rol-cheie in consolidarea apararii euro-atlantice dupa invazia barbara a lui Putin in Ucraina, iar acest acord istoric intre Marea Britanie si Polonia este un alt exemplu al modului in care noi si aliatii nostri ne angajam sa ne protejam securitatea pentru generatiile viitoare”, a declarat premierul Rishi Sunak, prim-ministrul Marii Britanii.

„Sunt incantat ca legaturile profunde si istorice in domeniul apararii dintre Marea Britanie si Polonia fac inca un pas inainte prin semnarea celui mai mare acord de export de armament incheiat vreodata de Marea Britanie cu Polonia. Ne-am angajat sa sprijinim planurile de modernizare a apararii Poloniei, iar acest program de modernizare a apararii antiaeriene va asigura faptul ca Polonia si Marea Britanie vor putea continua sa ne protejeze cetatenii si sa consolideze securitatea NATO”, – a subliniat la randul sau ministrul britanic al apararii, Ben Wallace.

Seful Ministerului polonez al Apararii, Mariusz Blaszczak, a anuntat, de asemenea, semnarea acordului. „Inca un pas in programul Pilica+. Au fost semnate contracte pentru furnizarea de lansatoare iLauncher si rachete CAMM, precum si de sisteme de rachete antiaeriene si de artilerie PSR-A PILICA. Acesta este un salt calitativ in ceea ce priveste capacitatea de a lansa atacuri cu rachete impotriva tintelor aeriene si de a creste capacitatile apararii antiaeriene poloneze.” a scris Blaszczak pe Twitter.

Unicitatea rachetelor CAMM este asa-numita lansare la rece – imediat dupa lansare, explozia nu se aude si focul nu apare, ceea ce face dificila determinarea pozitiei instalatiei.

Aceste rachete au fost deja folosite in Polonia in cadrul sistemului antiracheta Sky Saber desfasurat de Marea Britanie.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Momentul crimei din Crangasi a fost filmat de un sofer. Ucigasii sustin ca s-au aparat, imaginile arata altceva – Video

Un sofer aflat in trafic in zona Parcului Crangasi a inregistrat momentul in care cei…

2 ore ago

Ciolacu, o noua balba. A spus la Constanta „onorata instanta” in loc de „onorata asistenta”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a comis o noua gafa, miercuri, in timp ce participa la…

30 de minute ago

Fostul sef al Politiei Costinesti a refuzat sa fie testat dupa ce a fost prins conducand „imprudent” prin Mangalia. S-a ales cu dosar penal

Fostul sef al Politiei Costinesti a fost prins in trafic, marti, in timp ce conducea…

57 de minute ago

SUA vor o forta multinationala cu participarea statelor arabe in Gaza. Trei state arabe au anuntat ca sunt dispuse sa trimita trupe

Administratia Biden incurajeaza statele arabe sa se alature unei forte de mentinere a pacii care…

O oră ago

O tanara supradotata din Statele Unite, care a intrat la facultate la 10 ani, si-a luat doctoratul in medicina la 17 ani

Participarea lui Dorothy Jean Tillman II la festivitatea de absolvire a Universitatii de Stat din…

2 ore ago

Carabinierii italieni au descoperit o retea de traficanti italo-albaneza, care se pregatea sa transporta droguri cu submarinul prin Marea Adriatica – VIDEO

Carabinierii Departamentului de Investigatii al Comandamentului Provincial Torino au arestat mai multi membri ai unei…

2 ore ago