Polonia, gata sa accepte arme nucleare ale SUA pe teritoriul ei. Kaczynski: „Acestea ar consolida semnificativ descurajarea impotriva Moscovei”

externe

Polonia este deschisa la desfasurarea de arme nucleare americane pe teritoriul ei, afirma Jaroslav Kaczynski, vicepremier si liderul partidului polonez de guvernamant Lege si Justitie (PiS), intr-un interviu acordat ziarului german Welt am Sonntag si citat de Spiegel. El a mentionat ca acest lucru ar „consolida in mod clar descurajarea impotriva Moscovei”.

„Daca americanii ne-ar cere sa depozitam arme nucleare americane in Polonia, am fi deschisi la acest lucru. Aceasta ar consolida semnificativ descurajarea impotriva Moscovei”, a subliniat Jaroslav Kaczynski .In prezent, a spus el, nu se pune aceasta problema, „dar acest lucru s-ar putea schimba in curand”. Initiativa ar trebui sa vina din partea americanilor, a spus el. Dar, in principiu, are sens sa se extinda participarea nucleara la flancul estic al NATO.

Potrivit lui Kaczynski, Polonia ar saluta, de asemenea, o crestere a prezentei americane in Europa de la 100.000 de soldati in prezent la 150.000. In opinia sa, 75.000 dintre acesti soldati ar trebui sa fie stationati ferm pe flancul estic, adica la granitele cu Rusia, 50.000 de soldati doar in statele baltice si in Polonia. El a declarat: „Soldatii din America, o putere nucleara, sunt cel mai puternic factor de descurajare a atacurilor Rusiei asupra tarilor NATO si cea mai mare siguranta pentru noi”.

In general, NATO ar trebui sa faca mai mult in razboiul din Ucraina, a mai spus Kaczynski: „In primul rand, o misiune de mentinere a pacii. Desigur, acest lucru ar fi posibil numai cu acordul Ucrainei. In al doilea rand, tarile NATO ar trebui sa livreze in sfarsit armele pe care (presedintele ucrainean Volodymyr) Selenskyj le cere cu insistenta.”

Vicepremierul Poloniei a criticat politica guvernului german in legatura cu razboiul din Ucraina. „Sunt foarte nemultumit de comportamentul guvernului german. Germania ar putea furniza mai multe arme. Iar Germania ar putea sa se pronunte in cadrul UE pentru un embargo petrolier.”

Kaczynski a precizat ca nu se refera la un embargo asupra gazelor, deoarece ar fi nevoie de mai mult timp pentru aceasta. Aprovizionarea cu petrol poate fi inlocuita, a spus el, dar este mai dificil in cazul gazelor naturale. „Nu putem continua sa sustinem o mare putere precum Rusia cu plati de miliarde de euro din achizitionarea de energie”, a spus el. Acest lucru este „inadmisibil din punct de vedere politic si moral”. „Germania ar trebui sa ia in sfarsit o pozitie clara in aceasta privinta.”

In prezent, Polonia gazduieste peste 2,4 milioane de persoane care au fugit din Ucraina – mai multe decat orice alta tara din Uniunea Europeana.

Foto: Deposit Photos

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: