Polonia a semnat un contract urias de achizitie de armament din SUA. Este cel mai mare din istoria acestei tari

externe

Guvernul Poloniei a incheiat miercuri cel mai important acord privind achizitia de armament din istoria tarii, dupa ce a cumparat sisteme americane de aparare antiracheta Patriot in valoare de 4,75 miliarde de dolari, relateaza site-ul agentiei Reuters.

„Este un moment extraordinar, istoric. Vorbim despre introducerea Poloniei intr-o lume cu totul noua, a tehnologiei de ultima ora generatie, arme moderne si mijloace defensive”, a spus presedintele polonez Andrej Duda, citat de Mediafax.

Potrivit intelegerii, primele sisteme Patriot vor ajunge in Polonia in 2022, iar urmatoarele in 2024. Vor fi livrate patru unitati Patriot, iar Varsovia negociaza cu Washingtonul pentru mai multe sisteme antiracheta, un nou radar si un interceptor de rachete.

Departamentul de Stat al SUA a anuntat ca acordul va permite Poloniei sa desfasoare operatiuni de aparare antiracheta cu aliati NATO precum Olanda, Germania, Spania si Grecia, care detin deja sistemele Patriot.

Polonia este preocupata de politica tot mai aspra a Rusiei fata de statele din Europa de Est, care s-au aflat sub controlul Kremlinului in perioada sovietica, dar au aderat apoi la Uniunea Europeana si la Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord. Polonia imparte o frontiera cu o enclava rusa si a acceptat stationarea unor trupe americane pe teritoriul sau, pentru intarirea flancului estic al NATO.

Rusia a sustinut in repetate randuri ca desfasurarea sistemelor de aparare aeriana in apropierea granitelor Rusiei reprezinta „fara indoiala o amenintare pentru tara”, iar presedintele rus Vladimir Putin a reamintit ca oficialii americani si europeni au justificat desfasurarea scutului antiracheta cu program nuclear iranian, faptul care nu mai este valabil dupa incheierea acordului din 2015.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: