Polonia, Slovacia si Ungaria impun propriile restrictii privind importul de produse agricole ucrainene, fara a afecta tranzitul catre alte piete

externe

Mateusz Morawiecki, discurs, Ucraina, incredere, Germania, Polonia

Polonia, Slovacia si Ungaria isi vor impune propriile restrictii asupra importurilor de cereale ucrainene, au declarat vineri guvernele, dupa ce Comisia Europeana a decis sa nu prelungeasca interdictia care ii afecteaza pe cei cinci vecini ai Ucrainei, potrivit Reuters.

„Vom extinde aceasta interdictie in ciuda dezacordului lor, in ciuda dezacordului Comisiei Europene”, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki (foto) intr-un miting in orasul Elk din nord-estul tarii. „O vom face pentru ca este in interesul fermierului polonez”, a adaugat el.

Ministrul polonez al dezvoltarii, Waldemar Buda, a declarat intr-o postare pe platforma de socializare X, ca a semnat regulamentul polonez de interdictie, care va incepe de la miezul noptii pe o perioada nedeterminata.

Ungaria a impus o interdictie nationala de import pentru 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume, mai multe produse din carne si miere, potrivit unui decret guvernamental publicat vineri.

Ministrul agriculturii din Slovacia i-a urmat exemplul anuntand propria interdictie de cereale. Toate cele trei interdictii se aplica numai importurilor interne si nu afecteaza tranzitul catre pietele viitoare.

Comisarul UE pentru comert, Valdis Dombrovskis, a declarat vineri ca tarile ar trebui sa se abtina de la masuri unilaterale impotriva importurilor de cereale ucrainene. Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat ca va raspunde intr-un mod „civilizat” daca membrii UE incalca regulile.

Fermierii din cele cinci tari vecine cu Ucraina s-au plans in mod repetat de excesul de produse care ii impinge spre faliment.

Tarile, cu exceptia Bulgariei, facusera presiuni pentru o prelungire a interdictiei care a trecut de expirarea din 15 septembrie. Polonia, Ungaria si Slovacia au declarat anterior ca pot extinde restrictiile in mod unilateral, in timp ce Bulgaria a votat joi pentru eliminarea restrictiilor.

Guvernul Romaniei, care spre deosebire de celelalte nu a aplicat unilateral o interdictie inainte de luna mai, a declarat vineri ca „regreta ca nu a putut fi gasita o solutie europeana de extindere a interdictiei”.

De asemenea a adaugat ca asteapta ca Ucraina sa-si prezinte planul de masuri pentru a preveni o crestere a importurilor pana pe 18 septembrie inainte de a decide cum sa protejeze fermierii romani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: