Polonia va cere reformarea Frontex si se va opune acordului privind redistribuirea de migranti la summit-ul UE

externe

Mateusz Morawiecki, discurs, Ucraina, incredere, Germania, Polonia

Polonia va cere reformarea Frontex, agentia europeana de paza a frontierelor externe, si mai multe fonduri pentru a combate migratia, a declarat joi prim-ministrul Mateusz Morawiecki, care se pregateste sa se opuna unui acord privind migratia la summitul UE care incepe joi la Bruxelles, transmite Reuters.

Potrivit acordului la care s-a ajuns in aceasta luna, fiecare stat membru va fi responsabil de un anumit numar de migranti, dar nu va fi neaparat obligat sa ii preia pe teritoriul sau.

Statele care nu vor dori sa primeasca migranti ilegali si refugiati vor ajuta tarile-gazda cu bani (circa 20.000 euro/persoana), echipament sau personal.

Polonia spune ca va organiza un referendum pe tema acordului, posibil in aceeasi zi cu alegerile legislative ce vor avea loc in octombrie sau noiembrie.

‘La reuniunea Consiliului European voi propune un plan de securizare a frontierelor’, a declarat joi Morawiecki intr-o conferinta de presa.

‘Nu relocarii fortate de migranti, nu incalcarii dreptului de veto al statelor individuale si nu incalcarii principiului suveranitatii deciziilor, nu penalitatilor impuse de la Bruxelles’, a adaugat el.

Potrivit lui Morawiecki, agentia Frontex – cu sediul la Varsovia – ar trebui reformata pentru a fi ajutata sa se ocupe mai eficient de traficantii de persoane.

Statele responsabile cu securizarea frontierelor externe ale UE ar trebui sa primeasca mai multe fonduri, iar prestatiile sociale pentru cei care intra pe teritoriul Uniunii ar trebui limitate, a mai spus premierul polonez.

Partidul Lege si Justitie (PiS), aflat la guvernare in Polonia, s-a opus vehement tentativelor anterioare ale Bruxellesului de relocare de migranti pe baza unui sistem de cote, Varsovia invocand preocupari de securitate.

PiS spune ca ar fi injust ca Polonia sa fie fortata sa preia migranti avand in vedere ca a primit deja intre 1,5 si 2 milioane de refugiati ucraineni.

Cu toate acestea, criticii afirma ca acordul nu va obliga Polonia sa preia mai multi migranti si ca PiS foloseste acest subiect ca un instrument de campanie pentru a castiga un al treilea mandat la alegerile din toamna.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a declarat in aceasta luna pentru portalul polonez Onet ca Polonia ar avea de fapt de castigat de pe urma acordului privind migratia si ca statele care se confrunta cu presiuni migrationiste sunt exceptate de la a face plati de solidaritate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: