Polonia va declara razboi Rusiei daca Finlanda si Suedia vor fi atacate. Premierul: „Vreau sa precizez ca, in cazul unui atac asupra Suediei sau Finlandei in timpul aderarii lor la NATO, Polonia le va veni in ajutor”

externe

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat joi ca tara sa va apara Suedia si Finlanda daca acestea ar fi atacate inainte de a se alatura NATO.

„Consider ca aderarea Suediei si Finlandei la NATO este un semnal important de consolidare a securitatii in Europa”, a declarat acesta in timpul unei conferinte, potrivit Reuters.

„Vreau sa precizez ca, in cazul unui atac asupra Suediei sau Finlandei in timpul aderarii lor, Polonia le va veni in ajutor”, a subliniat premierul Poloniei.

Si Marea Britanie si Franta au facut recent anunturi similare.

Franta „va fi alaturi de Finlanda si Suedia” in caz de agresiune, a declarat luni seara Palatul Elysee, dupa ce aceste doua tari au anuntat ca doresc sa adere la NATO.

„Orice stat care ar incerca sa testeze solidaritatea europeana, printr-o amenintare sau o agresiune impotriva suveranitatii lor prin orice mijloace, trebuie sa aiba certitudinea ca Franta va fi alaturi de Finlanda si Suedia”, a scris presedintia franceza intr-un comunicat.

„Franta isi reafirma angajamentul in temeiul articolului 42.7 din Tratatul privind Uniunea Europeana si este pregatita sa consolideze cooperarea in domeniul apararii si securitatii cu acesti doi parteneri, prin consultari strategice la nivel inalt si interactiuni militare intarite”, a continuat Palatul Elysee.

Articolul 42.7 din Tratatul de la Lisabona este o clauza de aparare reciproca intre statele membre ale UE.

Citeste si: UK va intra in razboi cu Rusia daca Suedia este atacata. Boris Johnson si Magdalena Andersson au semnat un acord de protectie reciproca

Rusia a estimat luni ca aderarea Suediei si Finlandei la Tratatul Atlanticului de Nord (NATO) ca raspuns la ofensiva rusa impotriva Ucrainei este o greseala care ar submina securitatea pe continentul european.

Purtatorul de cuvant al presedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a promis ca va urmari indeaproape „implicatiile pe care le va avea acest lucru pentru securitatea noastra”. Anterior, adjunctul ministrului rus de externe, Serghei Riabkov, a reiterat avertismentele ruse emise in ultimele zile, referindu-se in special la „masuri (ruse) de riposta militaro-tehnica si de alta natura”.

Partidul Social Democrat aflat la putere in Suedia a dat duminica unda verde unei candidaturi la NATO, la scurt timp dupa ce executivul finlandez si-a anuntat dorinta de a adera la aceasta organizatie occidentala pe care Rusia o considera o amenintare existentiala.

Presedintele francez, Emmanuel Macron, „saluta si sprijina aceste decizii ale celor parteneri europeni foarte apropiati”, a raportat Palatul Elysee.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: