Ponta apare in mailurile lui Erdogan, dezvaluite de WikiLeaks. Turcia a blocat accesul la continutul acestora

news

Romania este mentionata in 99 dintre cele 294.548 de emailuri de pe serverul intern al partidului aflat la guvernare in Turcia, date publicitatii de WikiLeaks. Fostul premier Victor Ponta, cunoscut pentru legaturile stranse cu actualul regim de la Ankara, apare in trei mesaje electronice. Intr-unul dintre acestea mai sunt mentionati presedintele Klaus Iohannis si actualul director al SIE, Mihai Razvan Ungureanu, informeaza Digi24.

Email-urile sunt utilizate in principal pentru „gestionarea afacerilor externe” si nu pentru chestiuni interne sensibile, a anuntat WikiLeaks, iar cele privind Romania nu fac exceptie.

Victor Ponta, de exemplu, este mentionat intr-un raport Goldman Sachs Global Investment Research trimis pe mail in octombrie 2015, inaintea alegerilor generale din Turcia. Documentul mentionat face o trecere in revista a situatiei din regiune, insistand asupra politicii fiscale.

Despre Romania se spune ca este de asteptat ca Banca Nationala sa mentina dobanda de politica monetara din acea perioada. Economia era pe crestere, dar analistii Goldman Sachs Global Investment atrageau atentia asupra unei posibile schimbari de ton a BNR. „In opinia noastra, aceste dinamici de crestere, ca si incertitudinea privind proportiile expansiunii fiscale pentru anul urmator – avand in vedere discutiile despre marirea salariilor in sectorul public si propunerile premierului Ponta pentru noi taieri de taxe – ar putea cauza, in cele din urma, inasprirea tonului BNR”, se spune in documentul respectiv.

Intr-un alt email se mentioneaza numirea ca director al SIE a lui Razvan Ungureanu, fost premier si ministru de externe. In context, Victor Ponta spunea ca nu a fost consultat de seful statului, Klaus Iohannis, pe aceasta tema, potrivit sursei citate, care reaminteste de boicotul PSD de la votul din Parlament.

Mihai-Razvan Ungureanu a fost numit, pe 30 iunie 2015, director al SIE de plenul Parlamentului cu 278 de voturi ”pentru” si sase ”impotriva”, din total de 284 de voturi valabil exprimate.

Numele lui Victor Ponta apare si intr-un email din toamna lui 2014, in care sunt mentionate o serie de intrevederi ale presedintelui turc Recep Tayyip Erdogan la ONU. Printre interlocutori se numarau Victor Ponta, omologul sau italian, Matteo Renzi, si presedintele Iranului, Hassan Rouhani.

Autoritatea turca de supraveghere a internetului a blocat accesul de pe teritoriul tarii la site-ul WikiLeaks, dupa ce acesta a publica documentele identificate ca emailuri provenite de la Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP), aflat la guvernare.

Comisia de telecomunicatii din Turcia a informat miercuri ca a fost luata o „masura administrativa” impotriva WikiLeaks, termen ce desemneaza in mod uzual blocarea accesului la site-uri.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: