Se inteteste razboiul diplomatic dintre Romania si Ungaria

news

Premierul Victor Ponta a declarat, in cadrul sedintei de Guvern de azi, ca tara noastra nu va aplica metode antidemocratice in ceea ce-i priveste pe refugiati. Intre timp MAE a anuntat ca l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Zakony Botond.

Primul ministru Victor Ponta a declarat ca situatia refugiatilor reprezinta, in opinia sa, „criza numarul unu” in acest moment in Europa. „Spun foarte clar ca Romania nu este de acord si nu va aplica masuri antidemocratice impotriva regulilor internationale — caini de paza, garduri electrificate si armata. E o rusine pentru Europa secolului XXI sa recurga la metode de acum 100 de ani si cred ca impreuna, ca membri ai Uniunii Europene, putem sa gestionam o problema uriasa pentru care nimeni nu era pregatit„, a precizat premierul, citat de Agerpres.

Intre timp, ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Zakony Botond, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe pentru a i se transmite pozitia Romaniei referitoare la „o serie de evolutii din ultimele zile”.

Conform unui comunicat al MAE, aspectele transmise au vizat „anuntul partii ungare privind proiectul construirii unui gard la granita cu Romania; declaratiile inacceptabile formulate de ministrul afacerilor externe al Ungariei, Peter Szijjarto, la adresa premierului roman, Victor Ponta; vizita privata in Romania a lui Katalin Szili, comisar al prim-ministrului la secretariatul de stat pentru politica nationala din cadrul Oficiului Primului Ministru (8-10 septembrie 2015)”.

In cadrul discutiilor, arata MAE, partea romana a transmis cu prioritate preocuparea fata de tendinta manifesta a partii ungare „de a atrage Romania intr-o disputa artificiala”, care sa se substituie problemelor pe care oficialii ungari le au de gestionat in contextul european actual, marcat de criza migrantilor.

„Secretarul de stat roman a transmis in mod clar mesajul ca partea romana nu doreste ca accentul discutiilor sa continue sa fie plasat pe o escaladare a declaratiilor publice, in detrimentul cooperarii si identificarii unor solutii pertinente, in spirit european, la provocarile comune actuale”, se precizeaza in comunicat.

Secretarul de stat in MAE George Ciamba sustine ca ridicarea unui gard la granita dintre doua state membre UE „nu este un gest corect din punct de vedere politic si este contrar spiritului european”.

Tot aceasta pozitie fusese comunicata si de partea romana la momentul la care a fost informata de catre partea ungara cu putin timp inainte ca subiectul sa fie facut public. Totodata, George Ciamba a aratat ca, in calitate de parteneri strategici, partea romana ar fi apreciat o analiza comuna prealabila pentru evaluarea impactului si a necesitatii unui astfel de proiect, in vederea unor eventuale masuri agreate bilateral.

„Atitudinea partii ungare a surprins autoritatile romane, in conditiile in care cooperarea dintre cele doua state pe dimensiunea transfrontaliera, politieneasca a fost una constant buna si, in consecinta, ar fi trebuit sa permita o analiza comuna. In plus, a mentionat ca, din perspectiva partii romane, la acest moment nu se inregistreaza o situatie de fapt care sa confirme presiunea migrationista invocata de autoritatile ungare in zona in care se doreste construirea gardului si, astfel, este de neinteles graba cu care partea ungara realizeaza acest proiect. A subliniat ca partea romana porneste de la intelegerea ca spiritul european are la baza cooperarea si intelegerea reciproca, aceasta fiind, de altfel, conduita in care a abordat relatia bilaterala”, mai arata MAE.

Ministerul subliniaza ca „acest gen de angajament este asteptat si din partea Ungariei”, altfel relatia bilaterala dintre cele doua state, de Parteneriat Strategic, nu va putea fi construita in mod real, „pe baze de incredere reciproca si intr-un spirit de cooperare pragmatica”.

Sursa foto: adevarul.ro

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: